Med så kallade lávvusamtal, föreläsningar och utställningar firar Laponia 20 år som världsarv. På plats under invigningen fanns flera av de personer som hade en viktig roll när förvaltningsorganisationen skulle bildas. Bertil Pittja, som var ordförande i de nio berörda samebyarnas förening Mijá Ednam, anser att arbetet som gjorts med att forma en förvaltning för det unika världsarvet har haft stor framgång.
– Det positiva är att man lyckats med en lokalförvaltning. Det är en otrolig framgång. Nu är vi själva ansvariga, och då har vi större chans att förvalta den många generationer framåt.
Men vi ska också se andra möjligheter, såsom turistnäringen. Vi behöver inte alltid säga nej, men vi kan utveckla under anpassning till renskötsel, förklarar Bertil Pittja.
Efter utnämnandet till världsarv har nämligen fler besökare strömmat in till de fyra nationalparkerna och två naturreservaten som bildar Laponia. Förvaltningsorganisationen Laponiatjuottjudus verksamhetschef Åsa Nordin Jonsson bekräftar att det blivit en tydlig ökning.
– Det finns en allmän trend kring världsarv, det drar mer besökare. Dessutom är Laponia en så kallad Mixed site, en plats med både kultur och natur. Det finns bara ett 30-tal sådana platser över hela världen.
Hur vet man det?
– Padjelantas ekonomiska förening kollar hur många som besöker stuglägren längs deras leder, och STF kollar också sina stugläger. Även Fiskflyg kollar antalet de flyger ut i världsarvet. Vi har införskaffat många besöksräknare på strategiska platser, och vi ser att det ökar. Men trots det är det många besökare vi inte märker av, säger Åsa Nordin Jonsson.
Bara på Naturum, som står på udden Viedásnjárgga vid Stora Sjöfallet, har 10 000 besökare skådat utställningen om livet i området denna säsong.
– Det är väldigt mycket med tanke på var det ligger. Så vi ser att det ökar, men det går ändå inte jättefort. Och det är bra, eftersom det här är naturområden som inte hanterar slitage så bra.
Vid årsskiftet tar projekttiden för förvaltningen slut. På Laponiatjuottjudus väntar man spänt på svar om hur fortsättningen blir.
– En utvärdering har lämnats in till regeringen och vi väntar på deras beslut. Men de signaler vi får är positiva och svaret kommer nog vilken dag som helst, och vi vill kunna fortsätta arbetet med att utveckla det vi på så kort tid hunnit bygga, säger Åsa Nordin Jonsson.