Vajer över Äijävaaravägen ledde till tingsrätten

En man anklagades för att ha spänt en vajer över Äijävaaravägen och utsatt en annan person för livsfara. Gällivare tingsrätt har beslutat att ogilla åtalet, därför att brott inte kan styrkas.

GÄLLIVARE2010-12-10 06:00

Den tionde september 2009, under älgjakten, kom en man körande med en fyrhjuling efter Äijävaaravägen. Han var på väg upp till berget för att lokalisera hundar, då det small till i vindrutan och han tvärnitade.

En vajer var spänd över vägen. Han uppger att vindrutan slogs sönder och huven påverkades. "Vajern satt fast i en tall och en björk och var inte utmärkt på något sätt."

Mannen som anklagas säger att vägen är hans privata väg som han byggt då han avverkade skog i området. Eftersom vägen är i dåligt skick förbjöd han fordonstrafik på vägen och satte upp förbudsskyltar. Då skyltarna rivits bort spände han i stället upp en vajer i två små björkar som skulle ge vika om någon ändå kör där. Han säger att vajern hängde ca 20 cm över vägen och var utmärkt med två reflexband.

Ogillar åtalet
Vittnen säger att vajern på skogsvägen varit utmärkt med reflexer, någon säger att den var upphängd 15-20 cm i björkris, någon att den hängde cirka en meter över vägen i 1,5 meter höga björkar.

Tingsrätten ogillar åtalet. Bedömningen är att mannens uppgift om att vägen är hans enskilda väg inte är motbevisad och ska godtas.

Konflikter i jaktlag
När det gäller uppgifter som lämnats av parterna och deras vittnen ska man beakta att det finns starka motsättningar mellan parterna. De skriver: "Trots att mannen hävdat äganderätt till vägen och förbjudit motorfordonstrafik har föraren av fyrhjulingen inte respekterat detta. Att mannen försökt stoppa honom från att göra detta kan inte ha gjort honom mer vänligt inställd till denne, vilket måste anses minska tilltron till förarens berättelse. Visserligen har ett vittne sagt att det inte fanns reflexband, men då han ingår i samma jaktlag med vilken mannen varit i djup konflikt med, så ska viss försiktighet iakktagas vid bedömningen av vittnets uppgifter."

Åtal ogillas
Tingsrätten finner att mannens uppgifter om reflexmärkning på vajern, inte är motbevisad. Även om reflexer inte funnits eller om någon tagit bort märkningen, så har vajern enligt vittnen varit fastsatt i små björkar som gett vika vid påkörning och därför inte kunnat orsaka allvarligare skador.

Tingsrätten finner det inte styrkt att mannen på grund av oaktsamhet utsatt annan person för livsfara eller svår kroppsskada, varför åtalet och skadeståndsyrkandet mot honom, för framkallande av fara för annan, ska ogillas.

Kammaråklagare var Ulrika Schönbeck, offentlig försvarare advokat Jonny Johansson och domare Ingemar Taavola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om