I dag används eltruckar i några gruvor i Afrika. Nu används de även i Aitik utanför Gällivare, där Europas största dagbrott för kopparmalm finns. Här finns nu fyra gruvtruckar med trådburen eldrift på en 730 meter lång bana som förväntas spara runt 830 kubikmeter diesel per år. Syftet med elektrifieringen är att minska klimatutsläppen och att merparten av de runt 70 miljoner ton berg som årligen transporteras i dagbrottet ska kunna förflyttas helt utan fossila bränslen. Utsläppen av växthusgaser väntas minska med 80 procent på de sträckor där tekniken implementeras. Försöket har väckt stort internationellt intresse och förhoppningen är att fler gruvnäringar ska ta efter.
Jonas Ranggård är ansvarig för energifrågor inom gruvområdet vid Boliden och säger att det varit ett högt tempo i projektet som drog igång för ungefär två år sedan.
– Utmaningen har varit det arktiska klimatet och kylan som gör att hydralik och liknande blir stelt. Vägbanan blir svår att underhålla speciellt när tjälen är på väg ur marken. Det är en utmaning som inte andra gruvor har. Men vi har inte haft några större problem på grund av klimatet, säger han.
Det finns fler fördelar med elektrifiering: högre hastighet, minskade reparationskostnader och ett minskat antal truckar. Effektförbrukningen för en truck är cirka 4500 kilowatt vilket motsvarar cirka 6 000 hästkrafter.
– Det är dubbel effekt och dubbel hastighet, truckarna är 70 sekunder snabbare och sparar 25 liter diesel per resa, säger projektledare Rikard Mäki.
Karolina Skog, riksdagsledamot för Miljöpartiet, menar att elektrifiering är en grundläggande del i omställningen till en fossilfri ekonomi.
– Jag hoppas att vi i framtiden kan elektrifiera jordbrukets maskiner. Processindustrin och gruvnäringen är ofta teknikdrivande så det är jätteviktigt att de gör den här typen av pilotprojekt och går före så tekniken kan få spridningseffekter, säger hon.
Gällivarepolitikern och riksdagsmannen Eric Palmqvist, Sverigedemokraterna, menar att projektet är vägvisande för framtiden.
– Jag tror inte det kan ersätta allt men är ett viktigt komplement. Det belyser vikten av en bra och stabil elproduktion året runt, säger han.