Väcktes av hunden när det brann hos grannen

Per-Olof Mickelsson bor vägg i vägg med lägenheten som brann på Samariten. Hans lägenhet rökfylldes helt och han är upprörd över att ingen meddelade honom att det brann.- Hade inte hunden varit så enveten, hade jag kunnat dö en smygande död i rökförgiftning, säger han.

Foto:

GÄLLIVARE2011-02-12 10:02

Branden på Samariten, sent på onsdagkväll, hade kunnat ta en ände med förskräckelse, även för grannen Per-Olof Mickelsson. Han hade lagt sig vid halvelva-tiden och blev väckt av sin hund då lägenheten rökfylldes.

- Det är uselt att ingen meddelar grannarna att det brinner i fastigheten. Hade inte hunden varit så enveten hade jag kunnat dö en smygande död i rökförgiftning, säger han.

Lägenheten rökfylldes
Han bor i porten bredvid, vägg i vägg med lägenheten som brann. Genom köksfläktoch rörledningar under köksbänken vällde röken in.

- Hela lägenheten rökfylldes, det gick inte att visats i bostaden. Jag gick hostande ut på gården och såg brandbilar, polis och ambulans. Ingen hade tänkt på att även min lägenhet drabbades. Ingen frågade var jag skulle ta vägen på natten, säger han.

Han pratade med brandmännen som vädrade ut och ventilerade hans lägenhet. Nu bor hans hos vänner, då lägenheten är rökskadad och obeboelig.

- Det var en hemsk upplevelse och Topbostäder visste ingenting när jag kontaktade dem, säger han.

"Vi ska hjälpa"
Märit Palo, Topbostäders vd, säger att de inte fick någon rapport om branden förrän i efterhand.

- Vi hade förväntat oss en rapport snabbare. Vi har brandvarnare i alla lägenheter. Man borde ha knackat dörr i fastigheten, det är en fråga för räddningstjänsten. Jag kan inte svara på var hyresgästen ska bo, men vi kommer att agera på det sätt vi kan för att hjälpa de drabbade.

Eventuell sanering
- Vi går ut med information till hyresgästerna nu och jag vet att Topbostäder har varit och inspekterat lägenheterna. Det är väldigt bra att han har hört av sig så vi fick vetskap om att även den lägenheten har drabbats. Vi ska hantera det här på bästa sätt. Det är möjligt att vi får sanera och reparera även den lägenheten, säger Märit Palo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om