Utställning visar att många Gällivarebor har sina rötter i öster

Många av invånarna i Gällivare har sina rötter i öster. Det hävdar man från föreningen Norden.Föreningen bygger sitt antagande på en utställning.

En inlånad utställning från PRO Pajala berättar om evakueringen mellan Torneå och Haparanda hösten 1944. Fr.v. Ann-Helen Mickelzon, föreningen Norden, Mauritz Henriksson och Margareta Pohjanen, också föreningen Norden. FOTO: John Filipsson

En inlånad utställning från PRO Pajala berättar om evakueringen mellan Torneå och Haparanda hösten 1944. Fr.v. Ann-Helen Mickelzon, föreningen Norden, Mauritz Henriksson och Margareta Pohjanen, också föreningen Norden. FOTO: John Filipsson

Foto: John Filipsson

GÄLLIVARE2010-03-26 06:00
Under september, oktober 1944 evakuerades omkring 100 000 finländare över gränsen mellan Torneå och Haparanda.
Vapenvila hade slutits mellan Sovjet och Finland. Och det förpliktade Finland att tömma landet på tyska trupper.
Under Gällivare vintermarknad skildrar en utställning i text och bild den flyktingsituation som då rådde. Utställningen är inlånad av föreningen Norden i Gällivare och det är PRO i Pajala, som producerat den.
Enorma mängder
- Av alla dessa flyktingar som korsade gränsen vid Torneå, Haparanda var det sedan enorma mängder av dem som senare slussades vidare hit till Gällivare, säger Mauritz Henriksson.
Framförallt var det kvinnor och minderåriga barn som kom, männen befann sig oftast ute i kriget.
Men det var inte enbart människor som evakuerades. Fram till mitten av november hade det tagits emot 24 237 kor, drygt 4 000 hästar och många andra husdjur på den svenska sidan.
- Jag var bara ung flicka på den tiden, men minns att på en gård i Malmberget var det packat av finska kossor, säger Margareta Pohjanen, från föreningen Norden.
Blev kvar
Många av de här människorna som 1944 evakuerades till Gällivare blev sedan kvar här efter det att freden hade slutits i april 1945.
- Flera av de finska flyktingkvinnorna hittade senare sin man här och gifte sig med honom, säger Ann-Helen Mickelzon, också föreningen Norden. Och det är därigenom vi hävdar att många i dagens generation har en farmor eller mormor som kommer från Finland.
Den inlånade utställningen har varit mer än välbesökt hävdar arrangörerna efter de tre dagarna den hängt uppe.
- Framförallt har vi haft besök av många äldre, som fortfarande har klara minnen från den här tiden, säger Ann-Helen Mickelzon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om