Utställning med textil text

Broderade bonader med tänkespråk och levnadsregler var vanliga väggprydnader vid förra sekelskiftet. I helgen invigdes en bonadsutställning på Gällivare museum.- Det är kvinnoarbete på hög nivå, broderat i fotogenlampans sken, säger Ann-Helen Mickelsson.

Bonader med julen som tema.

Bonader med julen som tema.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2013-04-14 12:48

Nu visas en utställning med broderade bonader på Gällivare museum. Bonaderna tillhör en privat samlare som hittat dyrgriparna på loppmarknader, antikaffärer och Tradera.

Broderade bonader fanns i varje hem vid förra sekelskiftet och tidigt 1900-tal.

Vackra bonader med levnadsregler och visdomsord skapades i fotogenlampans sken under flitiga kvinnohänder. Varje stund skulle tillvaratas och broderiet var en guldkant på kvällskvisten i en strävsam tillvaro med många barn, kor i ladugården och mannen
i skogshuggarkojan.

Levnadsregler
- Bonaderna gav människorna en vink om hur vi ska leva. Det är kvinnoarbete på hög nivå. Det är fosterlandskärlek, tänkespråk och levnadsregler. Det finns nationalromantik, religiösa budskap och tomtar, julen var en stor högtid, då som nu, säger Ann-Helen Mickelsson, Gällivare-Malmbergets Konstklubbs nye ordförande.

De tidigaste bonaderna hade ofta en bred kantbård och var broderade med pärlgarn. Tidsandan i Sverige för drygt 100 år sedan handlade om nationalromantik, hembygdsrörelse och forntidssvärmeri.

På utställningen får vi lära oss att ordet bonad kommer från det fornsvenska ordet bunad som betyder i ordning, samt verbet bona och adverbet ombonat vilket betyder hemtrevlig.

En bonad uppmanar till flit i livet: "Lita ej på lyckans tärning overksamt. Enig kraft i ord och gärning för dig fram." Men man kunde ju alltid lita till tomtarna: "Lefve de vänliga tomtarnes skara. Lyckligt de hem där de bygga och bo."

Och viktigast av allt var kärleken. "Små ord af kärlek, sagda hvarje dag, ger åt lifvet glädje, hemmet dess behag.

Broderade bonader var vanliga i hemmen fram till 1920-talet, men förekom även senare. Broderi var vanligt hos borgerskapets kvinnor och spreds till en vidare allmänhet med postorderkatalogerna intåg i hemmen på 1900-talet. Ofta beställdes färdigtryckta mönster från postorderkatalogerna.

En kulturskatt
Bonaderna är en riktig kulturskatt tycker Anny Cramer, som besökte utställningen.

- En mycket trevlig utställning som väcker många minnen. När jag var ung fick jag broderade bonader av min mor, men det är först nu jag uppskattar dem och de pryder mina väggar i hemmet, säger hon.

Bonadsutställningen i Gällivare museum pågår fram till fjärde maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!