Utmaning att få tag i ekologiskt kött

Möjligheten att få tag på ekologiskt kött till storköken blir bara mindre och mindre. Samtidigt finns stora svårigheter med att få framgång på alternativ kost i skolorna. ”Tallriksmodellen måste få ny form i Sverige”, säger Matlagets vd AnnChatrin Haglund.

Vill ha ekologiskt. Matlagets kostchef Lena Sandberg och vd:n AnnChatrin Haglund vill se att så mycket kött som möjligt 
i storköksproduktionen är både svenskt och ekologiskt – men det blir allt svårare. ”Vi vet inte alltid vad vi kommer att få för kött”, säger AnnChatrin Haglund.

Vill ha ekologiskt. Matlagets kostchef Lena Sandberg och vd:n AnnChatrin Haglund vill se att så mycket kött som möjligt i storköksproduktionen är både svenskt och ekologiskt – men det blir allt svårare. ”Vi vet inte alltid vad vi kommer att få för kött”, säger AnnChatrin Haglund.

Foto: Emma Eriksson

Gällivare2016-05-31 07:00

Många storkök i landet har fortfarande en hel del kvar att lära när det gäller råvarorna för matproduktionen. Men Mats Granath, regionchef på LR, märker att många kommuner börjar nyktra till

- Varannan tugga är fortfarande importerad, det gäller även den mat som serveras på skolor och äldreboenden. Samtidigt ser vi en tillnyktring bland kommuner där man intresserar sig för de produkter som är producerade i närområdet, säger han.

Men trots att det är långt ifrån alla kommuner som satsar på att köpa ekologiskt kött så är det redan nu en stor bristvara, och man är enligt Mats Granath långt ifrån att kunna svara på den efterfrågan som finns idag. Det har även AnnChatrin Haglund, vd för Matlaget i Gällivare som lagar mat åt de kommunala verksamheterna och landstinget, märkt av tydligt. Under de första åren av deras upphandling, som är på tre år, så levererades oftast färskt nötkött. Nu har det övergått i allt mer djupfrysta leveranser.

– Det hänger på gärdsgården, att vi får ekologiskt kött. Vi har en upphandling med en leverantör som i sin tur har underleverantörer såsom Nyhléns Hugossons och Scan. Men ibland går det helt enkelt inte att få tag på ekologiskt kött, och då finns det inte så mycket som vi kan göra utanför vårt upphandlingsavtal utan vi får ta det som finns, förklarar AnnChatrin Haglund.

Men ibland har de nekat till att ta in en del av det kött som de fått varuprover på, och Matlaget försöker i högsta möjliga mån att ta svenskt konventionellt kött näst efter det svenska ekologiska.

– Man måste fråga sig om det verkligen är värt att få ekologiskt kött kört från Tyskland istället för att ta vanligt kött från Sverige. Det är mer samhällsnyttigt att ta svenskt då, och det bidrar till ett levande landskap, säger AnnChatrin Haglund.

En utveckling som AnnChatrin Haglund hoppas på att få se snart är mer alternativ kost på skolmatstallrikarna.

– Köttet borde utgöra en mycket mindre del av tallriksmodellen än vad den gör idag. Och information om varför vi behöver äta mer spannmålsprodukter borde gå ut till elever och föräldrar. Jag tror det är där man måste börja, att berätta varför det är viktigt att äta mindre kött, säger AnnChatrin Haglund.

I Gällivare finns idag ett vegetariskt alternativ på de flesta skolorna.

– Skolorna har världens chans att låta eleverna upptäcka eftersom, genom att låta dem provsmaka, säger AnnChatrin Haglund.

Ekologiska krav

För att få kalla sin produktion ekologisk krävs att vissa regler uppfylls och för att marknadsföra sina varor som ekologiska krävs att man är certifierad.

Bland annat ska uppfödningen kännetecknas av en mycket god djuromsorg och ett gott djurskydd.

Utfodringen ska anpassas till djurens naturliga behov, kraftfoder ska begränsas. Det ska göras förebyggande insatser för att slippa medicinering av djuren.

Källa: Länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!