Utexaminerade till en tuff arbetsmarknad

Umeå universitet utexaminerade 64 studenter från socionomprogrammet i Gällivare.Men det är en inte allt för ljus arbetsmarknad som väntar dem.

Drygt hälften av de nyutexaminerade socionomerna fanns med uppe på Dundret i lördagskväll , glada och lyckliga efter 3,5 års studier, men en inte allt för ljus arbetsmarknad väntar dem. FOTO: John Filipsson

Drygt hälften av de nyutexaminerade socionomerna fanns med uppe på Dundret i lördagskväll , glada och lyckliga efter 3,5 års studier, men en inte allt för ljus arbetsmarknad väntar dem. FOTO: John Filipsson

Foto: John Filipsson

GÄLLIVARE2010-01-23 19:23
Drygt hälften av de nybakade socionomerna fanns på Dundret i lördagskväll vid utexamineringen.
Förutom från Gällivare kommer studenterna från grannkommunerna Kiruna, Pajala och Jokkmokk. Utbildningen har skett i samarbete med Lapplands kommunförbund, LKF.
Men socionomprogrammet är fortfarande ett yrke som domineras av kvinnor. Av de 64 som utexaminerades i Gällivare var kvinnodominansen nästan total.
- Tyvärr är det bara att konstatera att det fortfarande råder en sned könsfördelning, säger Magnus Svarvare, biträdande utbildningsledare vid Kunskapsgruvan, LKF.
Delade meningar
Samtliga av socionomerna har under 3,5 år läst bland annat följande program: lärarprogrammet förskola, tidigare ålder, sjuksköterskeprogrammet, specialist, distriktsvård, äldre, intensivvård och omsorgsprogrammet.
Arbetsmarknadsmässigt ser det just nu inte allt för ljust ut för de nyutexaminerade, även om det råder delade meningar bland dem om det.
- Det har nog varit kärvt, men samtidigt tycker jag att man har kunnat skönja en ljusning de senaste åren, säger studenten Eva-Mari Engström, Malmberget.
Inte heller Birgitta Larsson (S), vice kommunalråd i Gällivare, som talade till studenterna under kvällen kunde ge dem några löften, även om hon inte ville utmåla framtiden som alldeles nattsvart.
- Som det ser ut i dag får nog studenterna, åtminstone till en början, inrikta sig på vikariat. Men på något års sikt kan det nog bli bättre genom de stora pensionsavgångar som väntar, , säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om