För ett år sedan blev Annica Andersson och hennes kurskamrater kallade till ett informationsmöte hos Arbetsförmedlingen som handlade om en betald yrkesutbildning till undersköterska.
– Från Arbetsförmedlingens håll pushade man verkligen på att vi skulle börja och det lät ju bra med betald utbildning. Jag hade inte börjat läsa annars, då hade jag fortsatt jobba, säger Lena Jönsson som tidigare arbetat bland annat inom hemtjänsten. Ingen av de andra kursdeltagarna har varit långtidsarbetslösa innan kursstart.
Den långsamma takten var en annan fördel. Utbildningen skulle följa Skolverkets läroplan och ge behörighet i både kommun och landsting.
I mitten på september fick kursdeltagarna höra ryktesvägen att utbildningen skulle avslutas 20 veckor tidigare än planerat, sista juni 2018. När de frågade personal på Arbetsförmedlingen om vad som gällde säger de att de fått olika svar till varför kursen avslutas i förtid.
De säger att ett svar är för att utbildningen inte håller Skolverkets krav på grund av nya regler, ett annat är att upphandling inte får göras mer än två gånger för samma utbildningssamordnare.
En annan anledning skulle vara att Arbetsförmedlingen inte får konkurrera med andra reguljära utbildningar.
– Men på vilken annan utbildning i Gällivare läser man ett ämne i taget, långsam takt och som inte är på distans, säger Irma Olofsson.
Gruppen är uppgiven och säger att framtidsplanerna nu går i kras. Kontakter har knutits med framtida arbetsgivare i samband med praktik och studiebesök. De säger att de kan gå ut och arbeta som vårdbiträde med de poäng de har nu men Lena Jakobsson säger:
– Jag skulle ha struntat i utbildningen om vi skulle bli vårdbiträden.
Men nedläggningen innebär också ekonomiska konsekvenser. Gruppen har räknat på vad de förlorat i arbetsinkomst när de studerat och summan hamnar på cirka 150 000 kronor.
– Vi har alla haft ambitioner, men nu har man ingen studiero. Det är en sådan besvikelse, säger Annica Andersson.
– Får de verkligen göra så här? Det känns som att de lämnar över ansvaret på oss med att fixa resten av vår utbildning. Men det är deras ansvar, de har lovat oss en kurs, då får de fullfölja det , säger Anneli Lundqvist.
– Det blir otroliga konsekvenser om vi inte får läsa färdigt. Då är vården i fullständig kris, säger Anneli Lundqvist och syftar på de nästan 200 elever i länet som berörs.