Den samiska förskolan Skierri är i gungning. Personalen har sagt upp sig sedan Sameskolsstyrelsen beslutat dra in en 75 procentig tjänst. Kvar blir 2,25 tjänster. Förskolan är öppen 6.30 - 17.00. Beslutet innebär ensamarbete cirka 14 timmar per vecka då personalen har sin lagreglerade barnfria tid för pedagogisk dokumentation och raster. Situationen är oacceptabel menar föräldrarna. Besparingen innebär att personal kan vara ensamma med en barngrupp på 11 barn flera timmar under en dag. Vid blöjbyten och toalettbesök måste småbarn lämnas utan tillsyn. Personalen har ett personligt ansvar för barnen om något händer även om huvudmannen beslutat om neddragningen. Detta är prövat i rättsfall i Sverige.
"Sameskolans framtid hotad"
– Vi oroar oss för framtiden på Skierri, om det överhuvudtaget finns någon verksamhet efter den sjunde mars när erfarna och duktiga samisktalande pedagoger slutat, säger Ola Pittsa.
Föräldrarna vill stoppa beslutet och kräver en barnkonsekvensanalys. "Hela Sameskolan hotas, då färre barn på Skierri urholkar det framtida elevunderlaget för Sameskolan."
– För det första vill vi ha en diskussion med skolchefen. Vi har inte fått någon information eller dialog med honom. De framgår i skolverkets direktiv att man inte kan stirra sig blind på resursfördelningsprincipen om tre personal på 18 barn. Man måste ta hänsyn till verksamheten och barnens behov, säger Ola Pittsa.
Utannonserar tjänsterna
Skolchef Björn Hedlund säger att resursfördelningen på Sameskolstyrelsens förskolor sker efter en fastställd modell som varit giltig i flera år.
– Den innebär att resurserna på förskola/fritidshem ökar och minskar efter antalet barn som är inskrivna i verksamheten. Vi genomför förskola på kommunens premisser, det vill säga att efter avtal med kommunen så får vi en "barnpeng". Om barnantalet är för litet finns en minimigräns för personalen och det är 2,5 tjänster för verksamheten förskola/fritids. Att resurserna ökar och minskar under året är alltså något som sker hela tiden vid Sameskolstyrelsen. När det gäller uppsägningar gör vi som alla statliga myndigheter. Vi annonserar på platsbanken om de lediga tjänsterna. Sameskolan är inte nedläggningshotad så länge det finns barn och föräldrar som är intresserade av den verksamhet vi bedriver, säger Björn Hedlund.