Ungdomar "bygger" framtidens Gällivare

Ungdomarna på Energigymnasiet höll vernissage på fredagen. I deras framtidsbild av det nya Gällivare är solenergi och vindkraft självklara beståndsdelar i nybyggnationen.

Daniel Nordqvist, Energigymnasiet i Gällivare, visade en version av framtiden vid vernissagen på muséet.FOTO: Marie Ridderström

Daniel Nordqvist, Energigymnasiet i Gällivare, visade en version av framtiden vid vernissagen på muséet.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-06-05 06:00
Energigymnasiets elever har skapat sin framtidvision av det nya Gällivare. Bilder som nu visas på Gällivare museum. Framtidens boende är präglat av miljötänkande, solenergi och vindkraft.
Rikard Johansson, Fredrik Johansson, David Ämter och Daniel Nordqvist beskriver sitt framtida lägenhetskomplex som ett "magnifikt och roterande stordåd, som genererar oerhörda mängder elektricitet till bostäderna och det tillhörande köpcentrat och den ultramoderna sportarenan med utsiktstorn".
Framtidshus med restaurang
En grupp flickor, Catti Kuoljok, Madelen Andersson och Florencee Koneza tänker sig ett exklusivt framtidshus med inglasad framsida och baksida av sten. Översta våningen innehåller ett spa. I huset finns restaurang och kafé.
Solceller, solfångare och två vindkraftverk ingår i ett hus byggt på höjden som William Svanberg, Tom Boklöv och Lukas Edman skapat. Husets placering är landsbygden och grabbarna ställer frågan. "Vem vill inte bo i ett nytt coolt hus?"
Projekt Nya Gällivare
Eleverna har deltagit i visionsarbetet i projekt "Nya Gällivare". Skolan arbetade sedan vidare med temat som ingått
i ämnena bild, samhällskunskap och energi.
För att få en grund att stå på, har eleverna även studerat nutidshistoria och avbildat gamla hus i kommunen. De har jobbat i akryl, akvarell och kol.
- Nutidshistoria är inte så djupt förankrat i skolorna i dag, därför ville vi ta fram historien, säger lärare och bildkonstnär Stig Pettersson.
Lärarna tycker att elevernas kreativitet är en stor tillgång i skapandet av det framtida Gällivare.
- Det är viktigt att ungdomarnas röster kommer fram, de sitter på enormt många idéer, säger Jenny Barsk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om