Ulrika hjälpte tyfonens offer

Ulrika Haapaniemi hjälpte tyfonens offer i Filippinerna. Hon reste ner med Röda Korset och var teamleader för det svenska teamet som jobbade med vatten, sanitet och avfallsfrågor.

Ulrika Haapaniemi hjälpte tyfonens offer i Filippinerna. Hon reste ner med Röda Korset och var teamleader för det svenska teamet som jobbade med vatten, sanitet och avfallsfrågor.

Ulrika Haapaniemi hjälpte tyfonens offer i Filippinerna. Hon reste ner med Röda Korset och var teamleader för det svenska teamet som jobbade med vatten, sanitet och avfallsfrågor.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2014-01-04 14:20

– När vi kom ner var det obehagligt hett och smutsigt. Det fanns inte ett ordentligt hus som stod upp, träd och bilar låg omkullvältna. Det var en stank över hela området som såg ut som en oorganiserad soptipp. Under bråten låg en massa döda kroppar, säger Ulrika Haapaniemi.

Hon är gällivaretjejen som läste till civilingenjör i Luleå och sedan blev anställd vid länsstyrelsen i Stockholm där hon arbetar med miljöfrågor. Hon har ett brinnande engagemang för människor i nöd. Det är inte första gången hon tar tjänstledigt för att bistå med sitt kunnande i katastrofer.

Hon har deltagit i insatser vid jordbävningar och kriser, i Haiti, Pakistan och Kenya. Hon har anlitats av Röda Korset och MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Det är tredje gången jag är i Filippinerna, 2007 drog en tyfon fram i samma område men den här gången var tyfonen så förödande kraftfull och drabbade så många. Infrastrukturen är helt sönderslagen, säger Ulrika Haapaniemi.

Råttor sprider infektioner

Hon reste med en Rödakorsdelegation till Cebu i november. Ett team som arbetade med vatten, sanitet och avfallsfrågor. Mobiltelefonerna fungerade dåligt eller inte alls. De bodde primitivt på ett söndertrasat hotell utan vatten och avlopp. Det var råttor och kackerlackor överallt. Så småningom installerades teamet i en base camp, ett tältläger, som danska Röda Korset byggde upp. De organiserade borttransport av bråte på gatorna. De tog fram rent vatten, Röda Korset har egna vattenverk. De satte upp enkla akut-toaletter.

– Det är glädjefullt att jobba med barnen på evakueringscentran. Vi lär dem vikten av hygien - det är extra viktigt att tvätta händerna i sådana här riskfyllda miljöer. Ofta följs katastrofer av en våg av tarmsjukdomar och diarréer men det går att förebygga. Infektionssjukdomen Leptospirosis sprids med råttor, säger hon.

"Lojalitet och medkänsla"

Katastrofdrabbade människor i Filippinerna har förlorat allt, minst 10 000 människor befaras ha dött. Nästan 15 miljoner människor drabbades av tyfonen och drygt fyra miljoner blev hemlösa.

Efter fyra veckor åkte teamet hem för att avlösas av nästa team. Ulrika landade hos föräldrarna i Gällivare där hon firat jul och nyår. Fem kilo lättare (enkla måltider med nudlar) och många erfarenheter rikare. Nu skriver hon slutrapporten och sedan väntar återkoppling och debriefing med Röda Korset.

– Kontrasterna är stora. Vi förstår nog inte hur bra vi har det i Sverige. Tyfonen Haiyan kan jämföras med en tsunami. Den var så förödande kraftfull men jag ser med beundran på hur filippinerna hjälper varandra och samhället. Det finns en oerhörd lojalitet och medkänsla mellan människorna och de är så tacksamma för den hjälp de får, säger Ulrika Haapaniemi.

FAKTA/Tyfonen Hayan på Filippinerna

Filippinerna är ett land i Sydostasien i västra Stilla havet. I november orsakade Tyfonen Haiyan en enorm förödelse på Filippinerna. Minst 10 000 människor befaras ha omkommit. Nästan 15 miljoner människor drabbades av tyfonen och drygt fyra miljoner blev hemlösa.

De värst drabbade områdena är: Samar, Leyte, norra Cebu, Iloilo, Capiz, Aklan och Palawan.

Svenska Röda Korset sänder biståndsteam till katastrofområden. Röda korset bidrar med så kallade "Emergency Response Unit" för sanitet. Det är en utrustning som innehåller latriner, handtvätt och hygienkampanjmaterial.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om