Ulf Stenberg: "Lösningen finns i Tyskland"

Ulf Stenberg, chefsjurist vid Villaägarnas Riksförbund, uppmanar politikerna att resa till Tyskland på studiebesök. Där finns lång erfarenhet av stadsflyttningar på grund av gruvor.– Villaägarna hålls skadelösa och får nya hus. Uppfinn inte hjulet en gång till. Lösningen finns i Tyskland, säger han.

Horno i Tyskland revs och invånarna kompenserades med nyckelfärdiga hus i Neu-Horno, nio km från den ursprungliga byn.

Horno i Tyskland revs och invånarna kompenserades med nyckelfärdiga hus i Neu-Horno, nio km från den ursprungliga byn.

Foto: ULF STENBERG

GÄLLIVARE2014-02-18 06:31

Villaägarnas Riksförbund arbetar för att införa nyckel mot nyckelprincipen i svensk lag. I Tysklands gruvsamhällen ersätts villaägarna enligt denna princip.

– Samhället Horno revs omkring 2004. Där kompenserades invånarna med nyckelfärdiga hus i nya Horno som återuppbyggdes nio km längre bort. Jag har besökt delstaten Brandenburg, där finns museum som beskriver samhällsomvandlingen. Erfarenheten är enorm. Bortåt 30 000 personer har berörts av flyttarna sedan 1930-talet. I omfattning betydligt fler berörda än i Norrbotten, säger Ulf Stenberg.

Gruvbolag bygger nya hus

Han uppmanar politikerna att resa till Tyskland på studiebesök.

– I Horno stod gruvbolagen för återuppbyggnaden, i det här fallet Vattenfall. Villaägarna hölls skadelösa. Jag berättade i Tyskland om ersättningsnivåerna i Malmfälten. De svarade att det är ju på samma sätt som det var i DDR tiden, då man inte heller fick ersättning för vad det kostade att köpa ett nytt hus. Vad som hände där var att staten byggde upp hyreshus. I stället för att vara småhusägare blir du hyresgäst i ett statligt hyreshus. Det är vad som sker i Gällivare där LKAB genom sitt fastighetsbolag bygger hyreshus.

– Det mest rättvisa är att alla får ersättningsbostäder enligt nyckel mot nyckel principen. Om jag hade varit politiker i Gällivare kommun hade jag sett till att åka ner och titta på det här. Det finns ett omfattande material och en bok är skriven i ämnet där man tar upp alla samhällen som flyttats sedan 30-talet. Varför uppfinna hjulet igen när lösningen finns i Tyskland, säger Stenberg.

"Annan lagstiftning i Tyskland"

Men alla är inte positiva till samhällsomvandlingarna i Tyskland. Frågan debatterades i Sveriges Riksdag 2002 efter en motion av Miljöpartiet som menade att statliga Vattenfall AB skulle leva upp till sina egna miljöetiska krav och skydda den kulturminnesmärkta byn Horno i Tyskland och förhindra tvångsförflyttningem av invånarna.

Tidningen Sydsvenskan berättade i ett reportage 2008 om motståndet hos befolkningen. "Svenska staten river tyska byar." Samhällen ödeläggs av kolgruvorna. Åkrar och skogar förvandlas till sterila månlandskap. Kyrkogårdar flyttas. De nya husen är det inget fel på, men det flyttade samhället upplevs som själlöst.

I Gällivare har politikerna inga planer på att besöka gruvsamhällena i Tyskland.

– Jag har sett underlagen och är insatt i den tyska historiken. Det är en helt annan lagstiftning i Tyskland. Vi har ingen lag som täcker de här problemen. Efter alla våra påtryckningar måste regeringen se över lagstiftningen. Sen är det upp till gruvbolaget att hantera frågan med villaägarna, säger kommunalråd Tommy Nyström (S).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!