Expert: "Bli utsatt för mögel kan vara ganska farligt"

Fredrik Haux, expert på inomhusmiljöer på Arbetsmiljöverket, betonar arbetsgivarens skyldighet att analysera vilka risker och riskämnen som finns. "Just att bli utsatt för mögel kan vara ganska farligt", säger han.

Hos Arbetsmiiljöverket ser man ofta ärenden likt det på Vändpunkten.

Hos Arbetsmiiljöverket ser man ofta ärenden likt det på Vändpunkten.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Gällivare2022-02-14 06:02

Kritiken kring inomhusmiljön på Vändpunkten handlar främst om bristfällig information om vad provtagningarna visat. Fredrik Haux på Arbetsmiljöverket tycker att det är viktigt att arbetsgivaren kör med öppna kort.

– Arbetsgivaren är ansvarig för att personalen inte far illa på jobbet, därför är det A och O att vara tydlig och supertransparent med vad det är för problem, säger han.

Arbetsgivaren ska bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete och analysera vilka risker som finns och sedan undanröja dem.

– Alla vinner ju på att det finns maximalt med kunskap och att man löser problemet så fort som möjligt, säger Fredrik Haux.

Som sakkunnig handläggare på Arbetsmiljöverket ser han ofta ärenden likt det på Vändpunkten. Det är inte ovanligt att utredning och åtgärder vid fukt och mögelskador drar ut på tiden.

– Det är därför väldigt viktigt att man utreder det på ett systematiskt sätt och att det är kunnig personal som utreder och gör åtgärder, för det här är ofta frågor som är komplexa och svåra att klara själv för en arbetsgivare, säger Fredrik Haux.

– Jag har varit med om många ärenden där man har hållit på i åratal och aldrig riktigt kunnat bli av med problemen. I allvarliga fall kan man ju fundera över om det överhuvudtaget är lämpligt att vara kvar i byggnaden, det är såna riskbedömningar som arbetsgivaren måste göra.

Enligt Fredrik Haux kan fukt- och mögelskador vara rejält skadliga för hälsan.

– Typiska symtom kan vara irritation i ögon och luftvägar, huvudvärk men även yrsel och förvirring. Barn kan få astma av att vistas i fuktskadade miljöer, men alltmer forskning säger att även vuxna kan få astma av att vistas i sådana lokaler. De som är allergiska eller redan har astma är extra utsatta, säger han. 

– Om man vistas i mögelskadade lokaler kan man också bli sensibiliserad, bli extra känslig för mögel, säger han.

Skyddsombud på arbetsplatser vänder sig ofta till Arbetsmiljöverket för att få hjälp med att ställa krav på åtgärder eller ibland rent av stoppa arbetet.

– I arbetsmiljölagen stadgas att en arbetsplats ska vara god och inte orsaka ohälsa, det gäller till exempel ljud, ljus och luftkvalité. Så det är väldigt tydligt att det finns krav och att man inte ska fara illa på jobbet, säger Fredrik Haux.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!