I Kalla Faktas program "Samehatarna" får vi bland annat möta Ola Pittsa och Lars-Ola Jannok, som vittnar om hat och hot mot samer och polisens nonchalans inför brotten som de utsätts för.
Med anledning av vad som framkommer i programmet kallas de medverkande till ett möte med Gällivares kommunalråd och kommundirektör. Ett initiativ som betyder mycket.
– I mitt fall, jag som blev mordhotad, jag har tagit så illa vid mig. Man känner sig bortglömd och inte mycket värd när inte ens polisen tar upp ens fall, så när kommunen gör det blir man faktiskt glad, säger Lars-Ola Jannok, ordförande i Baste čearru sameby.
Det var förra året som han blev hotad av okänd man i en bil. Han ringer in anmälan direkt men den stannar vid polisens regionledningscentral och först en månad senare hålls ett förhör.
– Jag har tänkt mycket på det där, vad som hade hänt om jag hade blivit skjuten där på plats. Jag tycker det är så dåligt bemött så det är skrämmande, vem ska man ringa till om inte till polisen när man behöver hjälp, säger Lars-Ola Jannok.
Ola Pittsa, från Unna Tjerusj sameby, lyckades knyta en misstänkt gärningsman till en renstöld. Trots det håller polisen bara ett förhör med honom innan utredningen läggs ner.
– Det är en allmän uppfattning bland renskötare att det inte är någon idé att anmäla. De gör helt enkelt ingenting och gör de någonting så gör de väldigt lite, så det blir ändå ingen effekt av det, det är beklämmande, säger han.
– Det är bra att de reagerar på det här sättet, för det känns omotiverat att de här brotten ska behandlas styvmodigt och nonchaleras eller bortprioriteras, säger Ola Pittsa.
Det diskuteras även andra åtgärder för öka kunskaperna kring samer och förbättra relationerna i lokalsamhället.
– Eftersom det finns en del okunskap men även motvilja och hat mot samer, och framför allt rennäringen, måste man jobba på att förbättra det, säger Ola Pittsa.
Nu hoppas de bägge två på en förändring.
– Mig veterligen är det enda myndigheten eller politiska organet som har reagerat på det här sättet. Det har varit ganska passivt och tyst från många håll, så det känns bra, säger Ola Pittsa.