Tommy Nyströms huvudvärk:
- Gällivare kommun i domstolsförhandling.
Det är avtalet mellan LKAB och Gällivare kommun om hur Malmberget ska avvecklas och nya bostadsområden ska växa fram i Gällivare som är överklagat till högsta förvaltningsrätten. I december gav Kammarrätten grönt ljus till avtalet och Tommy Nyström andades ut, tills överklagan av bland annat en privatperson från Malmberget lämnade in. Nu tar det ytterligare tid innan samhällsomvandlingen kan starta.
Tommy Nyström har till Annie Lööf, näringsminister, framfört mellan fyra ögon under ett möte i Stockholm att domstolsprocesserna vid överklagningar vid byggärenden borde gå att påskyndas i Gällivare och Kiruna.
- Vi har sådan unik situation. Men det verkar vara svårt att göra något åt, det är en demokratisk rättighet och hon kunde inte gå in och peta, då blir det ministerstyre. Men just nu är vi lamslagna i kommunen.
Tommy Nyströms utmaning
- vem vill jobba för kommunen?
Gruvnäringen är den största näringen i Gällivare kommun. Kommunen kan inte konkurrera mot gruvbranschen med löner, så för att bli en attraktiv arbetsgivare och behålla kommunal service gäller det för kommunen att tänka nytt. Här försöker man vara kreativ. Just nu undersöker tjänstemän om det går att fram deals kring rabatterade ögonoperationer för kommunanställda, liksom hörselapparater och billigare hotellnätter Sedan tidigare finns en check på trehundra kronor per år och person som de anställda kan använda vid olika arrangemang. Man har också förmåner när det gäller träningskort och badhusbesök.
Tommy Nyströms magont
- Folk far illa av gruvutvecklingen
Östra Malmberget är det området som blir kvar när resten av Malmberget är nedstängt och tanken är att området ska utvecklas till ett attraktivt boendeområde. I veckan startade ett kommunprojekt för att ta reda på hur Östra Malmberget ska bli levande bostadsområde med bra värden. Ställ det mot bakgrunden att några radhusägare på Linnevägen i Östra Malmberget lämnat sina hus eftersom de drabbats av skador som spruckna väggar.
LKAB har genomfört en geologisk undersökning av området och i ett yttrande till länsstyrelsen fråntar sig LKAB ansvaret för skadorna, men erbjuder ändå att köpa fastigheter i radhuslängan eller stå för reparationer. Gruvföretaget ska också ortsätta med vissa undersökningar och mätningar.
- Vi jobbar på med Östra Malmberget, vi ska ha utvecklingen i området före avveckling, säger Tommy Nyström och pekar på att skolan i området ska bli kvar.
Dock:
- Det svåraste i det här är alla känslor, en del människor mår dåligt och människor tvångsförflyttas. Det är jobbigt att hantera.
Gällivare har LKAB:s gruva och Aitikgruvan. Tommy Nyström säger sig vara "gruvvänlig". Men det är ingen konsekvent linje. I Gällivare finns just nu över sjuttiotalet prospekteringsärenden, en hel del av utländska prospekteringsbolag, mineralsökningar är beviljade i Natura 2000 områden och i fjällvärlden, nära Kebnekaise. Det är Tommy Nyström däremot kritisk emot.
- Där har vi sagt nej, det ligger för nära Nikkaluokta och Kebnekaise. Jag hoppas att vår röst betyder något och blir vi tillräckligt många så kommer det att ha kraft, säger han.
- Att få till en samverkan innan en gruva öppnas är viktigt, det finns ju flera olika intressen, som rennäringen, gruvnäringen, naturskydd och miljön.