Trubbel i sikte - trion tappar kontrollen
Det blir fritt fram för den tunga trafiken i övre delarna av länet från och med i dag.Gällivarepolisens trafikenhet dras in och tremannastyrkan får i stället agera alltifrån arrestvakt till ordningspolis.Både trafikpoliser och åkare ser konsekvenser i detta.
Enas Jacobsson har både ögon- och lasermått för hastigheter längs vägarna.FOTO: Thorvald Burman
Foto: Thorvald Burman
- Det finns för lite folk i verksamheten. Så då plockar de in oss för att hjälpa till på ordningssidan. Någon gång blir det kanske att åka ut men det blir ju inte samma trafikbevakning som vi haft, säger Kjell Krook och ser tillbaka på resultatet av övervakningen de senaste tre-fyra åren.
- Det har ju blivit mycket bättre ute på vägarna vad gäller de tunga transporternas färdskrivarblad. Fusket har minskat betydligt.
För en bättre arbetsmiljö
Kjell Krook med kollegor befinner sig för dagen i Grenselet där de precis har kontrollerat Luleååkaren Mats Forslings fordon.
- Ska ni sluta kontrollera den tunga trafiken? Det är ju på sitt sätt toppen men det får stora negativa konsekvenser. Då är det ju fritt fram på vägarna och så kan vi ju inte heller ha det. Nej, ni har eran uppgift på vägarna, det är helt klart, säger han.
Kjell Krook framhåller vikten av fortsatta kontroller för att åkare ska kunna jobba på lika villkor.
- Vi har ju funnits till på vägarna för att ge er en bättre arbetsmiljö, säger han till Forsling.
Enar Jacobsson, som samlat på sig åtta års erfarenhet ute i trafiken, kan med blotta ögat avgöra om en bil kommer mot honom i för hög hastighet. Men han lyfter förstås ändå sin laserpistol för att mäta exakt hur fort det går.
- Man försöker mäta på så många som möjligt. Fordonet får vara högst 400 meter bort. Det är för säkerheten, så man inte tar fel bil. Jag ska ha ögonkontakt med bilen jag mäter, säger han.
Konkurrenss påverkas?
Erland Granlund har längsta erfarenheten från trafikbevakningen, mer än 30 år.
- Jag tycker den här verksamheten behövs. Jag tycker synd om de seriösa åkarna när det inte längre finns folk som övervakar den tunga trafiken. Risken är att det inte blir konkurrens på lika villkor, säger han och visar den trafikbuss som han och hans kollegor använt i två års tid.
- Här har vi med oss en fordonsvåg att använda ute på landsvägarna, dator, så vi slipper ropa upp till Luleå när vi kontrollerar bilar, och utrustning att mäta alkoholkoncentration i utandningsluften med. Vi slipper åka in på stationen med rattfyllerister, säger han.
Enar Jacobsson tycker framtiden känns oviss.
- Det är sagt att vi ska fortsätta syssla med trafik i den mån det går men vi vet ju inte hur det blir. Det är ju också sagt att vi ska besätta där det fattas folk. Man måste ju ha gott om tid för att gå igenom en lastbil. Ska man göra det på rätt sätt kan det ta 45 minuter per fordon, säger han och beskriver hur en kontroll kan gå till.
Ett stort område
- Vi ägnar oss åt föraren i första hand. Kontrollerar hans kör- och vilotider och att han använder färdskrivaren rätt. Vi tittar också på eventuella brister i fordon och förankring. Trafikförfattningsboken vi jobbar efter är så här tjock, säger Enar och måttar med tummen och pekfingret.
Från och med i dag utgår trafikövervakningsansvaret i sin huvudsak från Luleå, vilket Gällivaretrion inte riktigt tror på.
- Det blir för stort område och för långa sträckor att åka ut på. Sen är frågan - har de personal till det? säger Kjell Krook.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!