Trots löften ligger järnskrotet kvar

Vid den gamla renforskningstationen ligger stora mängder renstängselrullar och rostar. SLU lovade att åtgärda saken redan förra hösten, men inget har hänt.

"Myndigheterna lovade att städa området för ett år sedan, men ingenting har hänt" säger Sture Fransson.FOTO: Marie Ridderström

"Myndigheterna lovade att städa området för ett år sedan, men ingenting har hänt" säger Sture Fransson.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2009-10-01 06:00
- Det är ansvarslöst av en myndighet, säger miljövännen Sture Fransson, som redan för ett år sedan vände sig till NSD för att påtala miljöförstöringen.
Fara för djur och natur
Området ligger vid Harrträskvägen, två mil söder om Gällivare. Vid platsen bedrevs renforskning mellan 1950-1980. När verksamheten upphörde lämnades stora mängder stängselrullar kvar i skogen.
- Det är inte vackert och dessutom en fara både för natur och djurliv. Metall rostar och kommer ut i vattendrag, djur kan fastna och skada sig, säger Sture Fransson.
När NSD i fjol försökte utreda ansvarsfrågan var det inte helt lätt. Kommunen hänvisade till markägaren som hänvisade till renforskningsavdelningen som var nedlagd. Till sist lovade SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) att åtgärda området. Men inget har hänt på ett år och det tycker Sture Fransson är förfärligt.
Lovar städa platsen
Mikael Jansson pressansvarig vid SLU, beklagar situationen.
- Det var inte bra och jag vet inte varför det har ramlat mellan stolarna, men uppenbart har något gått snett, säger han och lovar att undersöka saken.
När han återkommer har han nya besked.
- Vi beklagar att det gått snett igen. Vi hade kontaktat en lokal skrothandlare som skulle ta hand om det, men det har han inte gjort. Jag vet inte varför, om det beror på fallande skrotpriser. Nu ser vi till att i egen regi ta bort det här. Jag kan bara beklaga. Det är fullkomligt självklart att vi inte ska lämna sånt här i skogarna, säger Mikael Jansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om