Politiker misstänkt för att ha begärt olaglig avgift

Stefan Ovrell är trea på Miljöpartiets vallista i Gällivare. På torsdagen hölls en rättegång där han är misstänkt för att ha begärt en avgift för att en person ska gå före i en lägenhetskö.

Mannen som skrev kontrakt på lägenheten som Stefan Ovrell erbjöd ångrade sig väldigt snabbt. Lägenheten på bilden har inget med den här historien att göra.

Mannen som skrev kontrakt på lägenheten som Stefan Ovrell erbjöd ångrade sig väldigt snabbt. Lägenheten på bilden har inget med den här historien att göra.

Foto: TT

Gällivare2022-08-25 20:30

Brottsrubriceringen i Gällivare tingsrätt för det här målet är brott mot jordabalken. Stefan Ovrell ska enligt åtalet ha begärt en olaglig avgift på 2500 kronor för att låta en person gå före i kön och få en hyreslägenhet.

Ovrell är delägare i bostadsbolaget Leijon Property och i flera andra bolag som också har namnet Leijon. Han är även ordinarie ledamot i kommunfullmäktige och är trea på Miljöpartiets vallista till årets kommunalval. 

Historien om rättsfallet börjar i mars förra året när en man som letar lägenhet i Gällivare tar kontakt med Stefan Ovrell på Leijon Property. Ovrell säger att det kan ordnas om mannen ställer sig i en förturskö som kostar 2500. Någon vecka senare hörd Ovrell av sig och säger att det finns en lägenhet. 

I rätten berättar mannen att han inte fick chansen att se lägenheten innan han bestämde sig.

– Men jag skrev på kontraktet för att jag behövde en lägenhet, säger han i rätten.

Men han ångrar sig bara efter en halvtimme. Mannen säger i rätten att han inte ville vara med om något fuffens och att det är därför han ångrar sig och vill säga upp kontraktet.

När Ovrell får höra att mannen ångrar sig, säger han först att mannen måste betala tre månadshyror eftersom det är tre månaders uppsägning på lägenheten. Efter ett tag erbjuder Ovrell mannen att i stället bara betala förtursavgiften på 2500. 

Dagen efter får mannen en kreditfaktura där bara förtursavgiften är med och mannen betalar den fakturan.

Det är först ett år senare som mannen får reda på att det kan vara olagligt med en förtursavgift och tar kontakt med Hyresgästföreningen. När Hyresgästföreningen sedan tar kontakt med Ovrell betalar bolaget tillbaka förtursavgiften till mannen och fyra andra hyresgäster.

Efter det har bolaget slutat att ställa använda förturskön.

Ovrell är i stora drag överens om mannens berättelse, men han anser inte att det är en förtursavgift han har tagit betalt för, utan en köavgift.

– Jag är jätteledsen att vi sitter här över huvud taget. Jag tycker det är beklagligt. Jag anser inte att vi har gjort något felaktigt, säger Ovrell i rätten.

Ovrell jämför med kommunala bostadsbolaget Topbostäder, där han tidigare har suttit i styrelsen, tar bolaget ut en förtursavgift av hyresgästens arbetsgivare på 1000 kronor.

I sin slutplädering yrkade åklagaren Åsa Valter på att det skulle räknas som ett lindrigt brott och att straffet ska stanna vid böter. Blir Ovrell fälld vill Valter även se en företagsbot på 10 000 för bolaget.

– Det finns ingen tillämplig rättspraxis. Det är lite av en gråzon som Stefan själv har varit inne på, säger Valter och fortsätter:

– Då blir frågan för tingsrätten att avgöra om avgiften är en särskild avgift för att överlåta lägenheten.

Ovrell skötte sitt försvar utan advokat och säger att om han fälls vill han att boten bara ska gälla bolaget eftersom han bara har företrätt bolaget. 

Dom faller om två veckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!