Toppklassigt jubileum

Friluftsfrämjandet firade 75-årsjubileum på Dundrets topp, med musik, tal, mat och dryck. Generalsekreterare Bo Sköld överlämnade en kunglig gåva till Skogsmulle. Kronprinsessan Victoria har åtagit sig rollen som beskyddare för Friluftsfrämjandets barnverksamhet.

Jubileumet firades på Dundrets topp och deltagarna fotvandrade till det 823 meter höga berget. FOTO: Marie Ridderström

Jubileumet firades på Dundrets topp och deltagarna fotvandrade till det 823 meter höga berget. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-06-14 06:00
Jubileumet firades på Dundrets topp och de hurtiga festdeltagarna fotvandrade upp på det 823 meter höga berget. Många vandrade tolv kilometer, andra tog en kortare tur på tre kilometer. Solens milda strålar smekte bergets kammar och generalsekreterare Bo Sköld talade om den stolthet han känner över den fina föreningen.
- Åke på Toppen är en utmärkt idé för att locka folk till aktivitet. Dundret Runt är en exemplarisk övning och äventyrsgrupperna har helt underbara förutsättningar i Gällivares fina natur, säger Bo Sköld och överlämnade en kunglig gåva till föreningen. Kronprinsessan Victoria har åtagit sig rollen som beskyddare för Friluftsfrämjandets barnverksamhet.
Fjäll-Fina och Skogsmulle
75-årsjubileumet var också barnens helg med mängder av aktiviteter för de små. Fjäll-Fina och Skogsmulle lekte med barnen vid Dalstugan. Näcken spelade fiol i bäcken. Där fanns äventyrsbana och familjerna bjöds på kaffe och korvgrillning.
Uppe på Dundret bjöds det på grillad lax, kyckling och korv med potatissallad. Till efterrätt fruktcocktail och grädde. Daniel Wikslund bjöd på vacker fiolmusik och stämningen var på topp.
Åke på Toppen
Två hängivna ledare och stugvärdar i Friluftsfrämjandet är Georg Larsson och Kjell Holmbom. De har varit aktiva sedan femtiotalet. Då startade "Åke på Toppen". En tävling som saknar motstycke i Sverige. Varje röd dag hela vintersäsongen, som varar i sex månader, skidrar människor till Dundrets topp. De som har flest turer erövrar den röda luvan. Skidåkarna trotsar snö, storm och kyla, för att nå toppen. Det är sex kilometers skidåkning i 435 meters stigning. Varje röd dag, även påsk, jul- och nyårshelger kämpar skidåkarna. Uppe på toppen finns stugvärdar, som skidrat med pannlampa i mörkret, i arla morgonstund för att elda i stugan och koka kaffe.
- Det är inget man får kämpa så mycket för som att få en luva. I fjol blev det 33 gånger. Köldgränsen går vid 35 grader, säger Kjell Holmbom.
- Det är roligt och tillfredsställande att ställa upp för människorna, en fin social gemenskap, säger Georg Larsson.
Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Gällivare och Malmberget har utfört friluftsgärningar i 75 år. Bland aktiviteterna finns skidskolor, Dundret Runt, Bamsegympa, Åke på Toppen, äventyrsgrupper, kajak, klättring och förskolan i Ur och Skur.
- Vi är 300 medlemmar och den äldsta avdelningen i Norrbotten. Här finns något för alla, gammal som ung, och vi välkomnar fler
ledare till föreningen, säger lokale ordföranden Harry Karlsson.
Friluftsfrämjandet har många framtidsplaner. De har påbörjat en kartläggning av Dundret. De planerar start av Sommar-
Dundret, ett motionslopp i det gröna och de arbetar för en plogad skridskobana på Vassaraträsket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om