Toppen nådd - frisörerna driver café

Eva och Katrin Viltok har lämnat frisörstolarna en tid för att driva café på Dundrets topp. - Trots vädret som hittills har varit med bara sju kvällar med midnattssol har vi haft många gäster. De trivs i värmen från elden, säger Eva Viltok.

Vädret har inte varit det bästa och midnattssolen har de flesta kvällar lyst med sin från varo, gömd bakom molnen. Trots det har Fjällstugan på Dundrets topp varit välbesökt varenda kväll sedan öppningen den 6 juni.

Vädret har inte varit det bästa och midnattssolen har de flesta kvällar lyst med sin från varo, gömd bakom molnen. Trots det har Fjällstugan på Dundrets topp varit välbesökt varenda kväll sedan öppningen den 6 juni.

Foto: Maria Ödalen

GÄLLIVARE2012-07-06 06:00

Denna sommar är det mor och dotter Viltok som driver Fjällstugans café på Dundret.

- Vi fick höra ryktesvägen att han som hade det förra sommaren inte skulle ta vid i år. Så vi ringde upp honom och på den vägen är det. Vi tar en paus från frisöryrket. Det var en ren impulsgrej och nu känns det himla kul, säger Eva Viltok.

Frasiga våfflor
Förutom hembakt är caféets specialitet fortsatt våfflor och under NSD:s besök hinner Eva Viltok med att grädda många frasiga sådana. Hur många som går åt under en kväll har de aldrig räknat.

- Nej, vi gör smet och gräddar eftersom det behövs, säger Eva Viltok, medan hon lägger ned våffeljärnslocket.

Dottern Katrin Viltok tar emot gästerna ute i caféet.

- Det är alltid mysigt att möta människor och att ge service över huvud taget. Att få människor att må gott, det är roligt, säger hon.

Lockas av landskapet
De mest längväga gäster hon tagit emot har kommit från Australien.

- Att de rest så långt är fascinerande. Man kan ju fundera på vad som drar dem just till Gällivare men det är verkligen jättekul att de väljer att komma hit. Till mig har de sagt att de lockas av landskapet. Det är tydligen något helt annat än det de har hemma.

- Ja, här i Fjällstugan på Dundrets topp hamnar de. Tänk hur vägarna far, säger Eva Viltok.

I mixen med turister från när och fjärran dyker också många ortsbor upp.

- Ja, det kommer jättemånga ortsbor hit och inte minst ungdomar. Vi har många återkommande gäster också och det är kul, säger Katrin Viltok.

Fågelskådare
- Ja, det tar vi som gott betyg att de kommer tillbaka, säger Eva Viltok.

Vädret är det ständiga samtalsämnet, vart hän gästerna än kommer ifrån.

- Ja, alla som kommer in här nämner det. Vi har hittills haft sju kvällar med midnattssol. Häromdagen hade vi ett gäng fågelskådare från Skåne här och de var verkligen väderberoende. Just den kvällen var de sådan dimma att de inte såg något alls. De skulle invänta bättre väder ett par dagar och sedan resa vidare, säger Katrin Viltok.

Vid ett av borden i det för kvällen fullsatta caféet sitter Alf och Ann-Louise Wennström. Med sig har de gäster från Kemi i Finland.

Storslagen vy
- Vi har släkt på besök och de är här för allra första gången så vi visar dem runt. Vi vill visa dem allt som vi är stolta över här, säger Ann-Louise Wennström.

- Inte minst visar vi dem det som händer i Malmberget just nu, säger maken Alf, medan han pekar ut över den storslagna vy som Fjällstugans café erbjuder sina gäster.

Mor och dotter, Eva och Katrin Viltok, är de som står bakom rodret för Fjällstugan på Dundrets topp denna sommar.FOTO: Maria Ödalen
Mor och dotter, Eva och Katrin Viltok, är de som står bakom rodret för Fjällstugan på Dundrets topp denna sommar.FOTO: Maria Ödalen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om