Toppar på möte

Toppmötet med temat "framgång och framtid i Norrbotten" samlade närmare hundra deltagare i Blå Forell i Gällivare. Arrangörer var Expandum som hedrades för sin 25-åriga verksamhet i kommunen.- Satsa på din passion i livet, så når du framgång, säger Mia Oldenburg, karriärcoach vid Luleå tekniska universitet.

"Satsa på din passion i livet, så når du framgång", säger Mia Oldenburg och Jörgen Nordmark, LTU. FOTO: Marie Ridderström

"Satsa på din passion i livet, så når du framgång", säger Mia Oldenburg och Jörgen Nordmark, LTU. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-04-26 06:00
Under två intensiva dagar har Norrbottens näringsliv träffats i Gällivare.
Framgångsrika företagsledare hade inbjudits för att presentera sin verksamhet. Här fanns LKAB, Vattenfall, Älvsbyhus, universitetet, Ung företagsamhet och många många fler.
Föreläsningar, kultur, god mat och mingel stod på programmet.
500 nya jobb
Här syntes Roland Carlsson, en av grundarna till Expandum 1985, numera näringslivschef i Umeå.
- Initiativet kom från LKAB. Vår uppgift var att arbeta för att utveckla näringslivet och det finns inget näringslivsbolag som har nått de resultat som Expandum gjort med 500 nya jobb, säger Roland Carlsson.
Expandum ägs av basindustrin, småföretagen och Gällivare kommun.
Jokkmokk satsar
- Mötet är ett fint tillfälle att knyta kontakter. Jätteintressant att lyssna på företagare och ta till sig nya idéer. Expandum ska ha heder och ära av det här. Fint att få träffas i Gällivare, annars brukar konferenserna hållas vid kusten, säger Annicka Almqvist, näringslivschef och verkställande direktör för Strukturum i Jokkmokk.
Även i år placerades sig Jokkmokk bäst av Norrbottens kommuner i Nyföretagarbarometern. Med satsningar i Årrenjarka och Kåbdalis stiger framtidstron.
- Vår största utmaning är att stoppa befolkningsminskningen, säger Annicka Almqvist.
Satsa på din passion i livet så når du framgång. Det säger Mia Oldenburg karriärcoach vid Luleå tekniska universitet.
- Det vill vi förmedla till våra studenter. Hitta din passion i livet, säger hon.
LTU karriär håller kurser i karriärplanering, självinventering, alternativa utvecklingsvägar, målformulerinar och personlig marknadsföring.
- Det finns driv i regionen, säger Jörgen Nordmark vid LTU.
Skavlan kom inte
Programmet skulle ha innehållit en föreläsning med Fredrik Skavlan, men det ställdes in.
- Att Skavlan inte kom har inte så stor betydelse, då fick vi mer tid att lyssna på företagen som presenterade sig. Riktigt bra och intressant möte, säger Bengt Eriksson, Vattenfall Inlandskraft.
Per-Erik Lindvall, LKAB, föreläste om basindustrins och forskningens betydelse för framtiden.
Nina Ivaska talade om Ung företagsamhet i Norrbotten och Ingela Lekfalk pratade om kultur som näring. Ida Hult föreläste om livsstilssförändringar och omställningar.
Arbetskraftbrist i gruvorna
Folke Spegel, ordförande för Almi företagspartner nord, tror att det finns nya affärsideér omkring energi och klimat i Norrbotten.
- Vi ska bli bättre på att ta tillvara de kunskaper som byggs upp i vårt universitet, förbättra samverkan med småföretagen och universitetet. Almi jobbar i ett projekt för att locka holländare att flytta upp till Norrbotten, det skulle innebära nya människor och nya idéer. Jag konstaterar att LKAB har behov av nyrekrytering. Pajala står inför uppstart av nya gruvor, det blir arbetskraftbrist i framtiden, säger han.
Toppmötet arrangerades för andra gången och Kjell-Åke Johansson, verkställande direktör för Expandum säger att ett tredje Toppmöte kan bli verklighet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om