Topbostäder vill sälja Arkitekten och Rallarrosen

Topbostäder vill sälja två bostadsområden i Gällivare, Arkitekten och Rallarrosen. Fastigheterna har sammanlagt 128 lägenheter.– Det ger oss möjlighet att nyproducera lägenheter med egen insats, säger Topbostäders vd Märit Palo.Egeninsats i nyproduktion

Ester Karlberg har bott i huset i 62 år. "Jag trivs med Tobostäder som hyresvärd och vill att det förblir så."

Ester Karlberg har bott i huset i 62 år. "Jag trivs med Tobostäder som hyresvärd och vill att det förblir så."

Foto: Marie Ridderström

Gällivare2013-11-14 11:17

GÄLLIVARE

Två bostadsområden i Gällivare förbereds för försäljning. Det är Arkitekten med 61 lägenheter och Rallarrosen med 67 lägenheter. Kommunala Topbostäder AB äger fastigheterna. Nu har en privat intressent anmält intresse för köp av fastigheterna och Topbostäders styrelse har vid sitt senaste styrelsemöte godkänt att fastigheterna säljs.

Top behöver pengar

I ett brev till kommunstyrelsen begär de tillstånd för att gå vidare med försäljningen.

– Det är en seriös, privat intressent som vill köpa fastigheterna. Vi behöver pengar för att komma i kapp med det eftersatta underhållet och även kunna nyproducera bostäder, säger Topbostäders vd Märit Palo.

Hon säger att detta är ett sätt som många bostadsbolag använder sig av. Man säljer av gamla fastigheter och producerar nya. Då får man fastigheter som kräver ytterst lite underhåll de första tio åren och man får pengar för att utöka underhållet i kvarvarande fastigheter.

– Ett annat skäl är att det blir fler aktörer på fastighetsmarknaden vilket är en fördel, säger Märit Palo.

Genom att sälja fastigheter får bolaget råd med en egeninsats i nyproducerade lägenheter. Detta sänker hyresnivån. Utan egeninsats blir produktionskostnaden hög och hyrorna blir orimligt höga.

– År 2011 sålde Topbostäder bostadsområdet Granbacka och fick möjlighet att göra extra underhållsinsatser för 13 Mkr under 2012 samt nyproducera 43 lägenheter på Forsheden som var inflyttningsklara i januari 2013, säger Märit Palo.

Vill inte byta värd

Men hyresgäster i bostadsområdet Arkitekten är negativa till en försäljning. Ester Karlberg har bott i samma hus i 62 år.

– Jag trivs med Topbostäder som hyresvärd och vill att det förblir så. I sommar har man lagt nya tak och det har väl kostat en del. Balkongerna måste underhållas. Med en ny hyresvärd så blir det väl högre hyror. Nu betalar jag 5400 kr för en trea på 78 kvadratmeter, säger hon.

– När man ringer Topbostäder om en rinnande kran så är dom här dagen efter. Jag är jättenöjd med allt och vill inte ha det annorlunda. Jag vill inte att man gör bostadsrätter av lägenheterna. Jag hoppas att allt förblir vid det gamla och att jag får bo kvar i lugn och ro den tid jag har kvar, säger Ester Karlberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om