Topbostäder vill sälja 217 lägenheter till LKAB

Topbostäder vill sälja 217 lägenheter i Malmberget till LKAB. Fastigheterna ligger på torget och i kvarteren Alfågeln, Björnen, Bläsanden och Brunanden.
– Det närmar sig avvecklingstid, säger Topbostäders vd Märit Palo.

Genom att sälja fastigheter till LKAB räknar Topbostäder med att få loss kapital för att öka underhållet i kvarvarande fastigheter.

Genom att sälja fastigheter till LKAB räknar Topbostäder med att få loss kapital för att öka underhållet i kvarvarande fastigheter.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2013-10-30 17:43

Topbostäder har vid sitt senaste styrelsemöte beslutat att acceptera försäljning av ett antal fastigheter till LKAB. Det rör sig om 217 lägenheter inom avvecklingsområde etapp 1 (undantaget Lövberga) samt fastigheterna nordväst om Gällivarevägen inom avvecklingsområde etapp 3.

– LKAB har visat intresse för att köpa beståndet i Malmberget. Det närmar sig avvecklingstid för etapp 1, torget. Gunillaskolan vårdcentralen ska bort först, sedan närmar sig avvecklingen av etapp 3, Alfåglen, Björnen, Bläsanden och Brunanden, säger Märit Palo, vd för Topbostäder.

Top ser fördelar

Topbostäder ser stora fördelar med försäljningen.

– Vi får lös kapital för utökat underhåll av fastigheter vi har kvar. Vi har inte talat med Hyresgästföreningen ännu men det är ingen nackdel för hyresgästerna om de får LKAB som hyresvärd. Då för man hyresgästerna närmare LKAB som orsakar problemen för dem, säger Palo.

Hyresgäster på Torget, Järnvägsgatan, Gunillagatan, Välkommagatan och Köpmangatan berörs av den planerade försäljningen,

– Vi har meddelat LKAB att vår styrelse accepterat försäljningen. Om kommunfullmäktige godkänner detta blir det förmodligen någon gång nästa år, jag tror inte det hinner bli klart i år, säger Palo.

Vad betalar LKAB?

– Det vet jag inte i dagsläget. Vi har låtit marknadsvärdera våra lägenheter genom NAI Svefa fastighetskonsult.

Vad är husen värda?

– Jag avstår från att svara men fastigheterna är marknadsvärderade. Det finns ett krav att alla fastigheter ska vara marknadsvärderade år 2014-15, säger Palo.

Hyresgästföreningen positiv

Tage Johansson, Hyresgästföreningens representant i Malmberget, tillika hyresgäst i en av de berörda fastigheterna:

– Jag tror inte det är någon nackdel för hyresgästerna med tanke på den erfarenhet jag har. Servicen har varit bra när det gäller LKAB och behåller dom den policyn att hyresgästerna står i fokus då är det inte något att fundera på. För mig låter det hoppfullt också med tanke på att LKABs vd Lars-Eric Aaro utlovat en garanti för hyresgäster med låga inkomster. De som tvingas flytta från sin lägenhet på grund av gruvans utbredning ska få en individuell lösning så han klarar hyran. Jag tror det kan bli bra, säger Tage Johansson.

marie.ridderstrom@nsd.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om