Det är nya uppgifter som framkommer i den tillbudsanmälan som räddningstjänsten i Gällivare kommun har lämnat in till Arbetsmiljöverket efter händelsen.
I samband med branden i Vitåforsgruvan den 12 oktober ska sju personer som arbetade under jord, i ett tidigt skede, ha varit kvar i röken. Samtidigt hade 21 personer sökt skydd i ett så kallat samlingsrum, byggt för att vara säkert i händelse av nödsituationer.
Ingen ska ha skadats i branden, men enligt uppgifterna i anmälan hade händelsen kunnat sluta värre.
I anmälan skriver räddningstjänsten att det ska ha brunnit med synliga lågor när branden startade. Den rapporterades in som en liten brand till LKAB:s brandstyrka, varpå de påbörjade brandbekämpning. Främst underifrån då de närmaste nivåerna ovanför var rökfyllda.
Det framkommer även i anmälan att det pågått arbete som gjort att dörrar varit uppställda, så att röken kunde sprida sig mer än vad som är tänkt. De uppställda dörrarna ska också ha lett till att det tog längre tid att vädra ut den röken via ventilationen.
Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket är det först när en privatperson ringer 112 om en misstänkt brand på LKAB:s industriområde som den kommunala räddningstjänsten larmas till platsen. Då visste inte räddningstjänsten att det brann under jord i gruvan.
Emma Franz, tillförordnad räddningschef i Gällivare, förklarar att det är den kommunala räddningstjänsten som bär huvudansvaret fastän LKAB har en egen brandstyrka.
– Brandstyrkan i LKAB har spetskompetens för den här typen av händelser men larmas inte 112 kopplas inte hela räddningskedjan på. I den kedjan gör utbildad personal hos SOS en bedömning av situationen och kan även kalla in förstärkning i form av annan räddningstjänst, ledningsstöd i form av högre befäl som genom samarbete i Räddningscentral Nord kan komma från exempelvis Kiruna eller annan ort. Och ambulans om det anses vara befogat, säger hon.
Emma Franz tycker det är viktigt att larma 112 direkt, det kan till exempel ta tid för ambulans eller ambulanshelikopter att komma på plats.
– Det finns även ett begränsat antal akutvårdsplatser så om det varit ett större antal personer som skadat sig hade sjukvården haft längre tid att förberedda sig för att kunna ta emot dem. Hade det kommit in ett larm hade det till exempel kunnat, om så behövdes, ordnas med vårdplatser och transport till andra sjukhus i länet, säger hon.
Polisen ska också ha nekats tillträde till brandplatsen av industrivakten, enligt anmälan.
Branden ska, enligt räddningstjänsten, ha startat i ett större upplag av kartonger och plaströr som inte ska finnas där.
"Hur branden startat är okänt", skriver man i anmälan.
Från LKAB:s sida är man fåordiga om händelsen med hänvisning till att deras utredning inte är klar.
– Vi ser väldigt allvarligt på branden i Malmberget och har tagit del av anmälan till Arbetsmiljöverket. Vi utreder händelseförloppet internt, men fram tills att den är klar kan vi inte ge några svar. Vi har även skickat in en egen anmälan till Arbetsmiljöverket enligt gängse rutin, säger Monika Sammelin, områdeschef Malmberget på LKAB, i ett skrivet citat.