Tivolit uteblev och därmed Barnens dag

Alla som hade sett fram emot Barnens dags festligheterna i sommar blev besvikna. Det blev inget Barnens dag i Gällivare i år.- Men vi ger oss inte, säger Petra Norberg, BD-ordförande. Vi kommer tillbaka nästa år.

Foto: John Filipsson

GÄLLIVARE2009-07-31 06:00
Barnens dag är en seglivad instution, som har funnit i Gällivare sedan 1942.
Ett år 2004 har det ställts in, och så i år igen.
Förra gången ställdes det in för att BD-föreningen hade problem med att få ihop tillräckligt många funktionärer som ställde upp och arbetade frivilligt.
- Tidigare har Barnens dag alltid hållits i augusti veckan innan skolstarten, säger Petra Norberg. Men sedan dess har vi flytta festligheterna till juni för att det har varit lättare att få ihop folk innan alla rest bort på semester.
Uteblev
Men i år var det helt andra orsaker till att det inte blev något Barnens dag.
Tivolit med radiobilar och karuseller uteblev och dök aldrig upp i Gällivare.
Och vad är ett Barnens dag utan karuseller, radiobilar och sockervadd?
- Det är säkert många, inte minst barn som är jättebesvikna över att det inte blev några festligheter i sommar. Det är vi själva också i BD-föreningen och det värsta är nästan att vi inte har fått någon förklaring ännu till varför tivolit inte kom i år.
Koloniverksamhet
Pengarna den lokala BD-föreningen brukar få in har oavkortat gått till koloniverksamhet, något som också uteblir i år till följd av allt inställdes.
- Det har varit lite olika, men mellan 10 och 20 barn har varje sommar fått vistas på kollo någon vecka varje sommar tack vare det vi fått in på arrangemanget, säger Petra Norberg.
Dagverksamhet
Men helt utan verksamhet behövde barnen i alla fall inte bli.
Koskullskulle AIF arrangerade dagverksamhet under 14 dagar för dem istället.
- Där fick barnen i alla fall tillfälle att under de här dagarna ägna sig åt allt som barn ska och får göra när de har sommarlov, säger Anna-Karin Mäki, som höll i verksamheten hos Kos AIF.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om