NSD har tidigare berättat om skolbråket och även publicerat ett videoklipp som visar en del av händelseförloppet. Nu har skolledningen i Gällivare kommuns lämnat mer information om vad som faktiskt hände vid torsdagens slagsmål, och vilka åtgärder skolan vidtagit för att stävja liknande händelser.
Informationen från skolchefen Ulrika Forsström har delats på lärplattformen Skolsoft och där berättas bland annat att polis tillkallats för att vara med och avstyra ett fortsatt bråk, som ska ha skett utanför skolgården.
I en skriftlig kommentar till oss uppger skolchefen att det är fem eleverna som startat bråket och att de övriga som syns på bildmaterialet enbart lagt sig i med syfte att styra av bråket. De fem eleverna som startat bråket har nu straffats.
"Vi går inte in på de enskilda individerna men det handlar om skriftliga varningar, avstängningar, hot om tillfälliga omplaceringar till annan skolenhet, anmälan till socialtjänst och polis", skriver Ulrika Forsström.
Vi har tidigare berättat att det finns misstankar om brott efter bråket och att polisen har upprättat anmälningar gällande både misshandel och hets mot folkgrupp.
Enligt skolchefen ska bråket ses som "en engångsförseelse där normalt sett skötsamma eleverna ryker ihop på grund av en ordväxling, ett scenario som skulle kunna på vilken skola som helst i Sverige."
Från skolans sidan ska man efter händelsen ha förstärkt vuxennärvaro i korridorer och uppehållsrum. Samtliga klasser har haft extra mentorstid där personalen mött elevernas tankar och frågor och elever har erbjudits kuratorsstöd. Skolan ska även ha startat en trivselgrupp där skolpersonal, elevhälsopersonal och elever tillsammans ska arbeta med att förbättra trivseln, tryggheten och studieron på skolan. Ett arbete som, enligt skolchefen, underlättats av att det sedan tidigare finns finansiella resurser beslutade av kommunens politiker för att anställda skolvärdar och fritidsledare.
Skolchefen uppger också att personal kommer att arbeta vidare med värdegrundsfrågor för att elevernas respekt för varandra ska förbättras, något som man från skolans sida menar att också barnens vårdnadshavare behöver hjälpa till med.
"Att vårdnadshavarna sänder signaler till sina barn om att de ska sköta sig i skolan och respektera andra är väldigt viktigt", står det i informationen som skickats ut.
När hon förtydligar vad som menas med det skriver hon "Alla vårdnadshavare behöver alltid ta ett stort ansvar för att prata med och uppfostra sina barn."
Hur stor del av det här är föräldrarnas ansvar och hur stort ansvar har skolan?
"Skolan sätter upp sina ordningsregler som eleverna förväntas följa. Skolan ansvarar för att dessa förankras hos elever och personal. Skolan ansvarar för att tillämpa konsekvenser för de elever som bryter mot ordningsreglerna och kommunicera med vårdnadshavare när så sker. I vissa fall behöver skolan även samverka med socialtjänst om allvarliga förseelser sker. I föräldraansvaret ligger att vara en förälder som samverkar med skolan och står upp för de ordningsregler som skolan satt upp och tydliggör sina förväntningar på att barnen följer dem", skriver Ulrika Forsström.
*I en tidigare text stod det att fyra elever straffats med disciplinära åtgärder. Den siffran ska vara fem efter nya uppgifter.