Timmarna i rullstolen nyttig erfarenhet

I onsdags fick butikerna, bankerna och restaurangerna i Gällivare besök av handikapprådet, handikappföreningar och politiker. Syftet var att kontrollera tillgängligheten för de handikappade att ta sig in i lokalerna. Det var en del hinder, men även förbättringar sedan förra årets kontroll.

Ulla-Britt Jonsson HRF, Birgitta Larsson kommunstyrelsen, Margaretha Pohjanen service- och tekniknämnden, Vanja Lindberg, kommunstyrelsen/ordförande handikapprådet, Ingegärd Hjärpe, miljö- och byggnadsnämnden och Hans Helin, NHR, testade framkomligheten för funktionshindrade.       FOTO: Katarina Mosesson

Ulla-Britt Jonsson HRF, Birgitta Larsson kommunstyrelsen, Margaretha Pohjanen service- och tekniknämnden, Vanja Lindberg, kommunstyrelsen/ordförande handikapprådet, Ingegärd Hjärpe, miljö- och byggnadsnämnden och Hans Helin, NHR, testade framkomligheten för funktionshindrade. FOTO: Katarina Mosesson

Foto: Katarina Mosesson

Gällivare2008-06-05 06:00
Kommunstyrelsens vice ordförande, Birgitta Larsson, fick agera rullstolsburen och kommunfullmäktiges ordförande, Margareta Pohjanen roll var ledsagare.
Med på kontrollrundan var även Vanja Lindberg, ordförande i handikapprådet, Ingegärd Hjärpe, miljö- och byggnadsnämnden, Ulla-Britt Jonsson, HRF och Hans Helin, NHR.
Ingen ramp
Det fanns många butiker som inte alls kunde ta emot rullstolsburna. Dörrar som var för smala, höga trösklar, trappor, trånga utrymmen och stengrus framför butikerna.
Hans Helin, NHR, kunde inte ta sig in till Glasbiten då trappan ner saknade ramp.
Ska fixas
- Vår hyresvärd måste åtgärda detta och i dag kan vi ingenting göra. Till 2010 ska det fixas och hela ingången måste byggas om, säger Alina Bergman, ägare till Glasbiten.
Om Hans Helin, som sitter i en permobil, skulle vilja äta av buffén på Sofias krog skulle han också få svårigheter.
- Jag kan äta, men inte hämta maten. Den hämtas i en del av lokalen där det är en förhöjning som saknar ramp, säger Helin.
Nu kan den öppnas
Vid förra årets kontroll hos SEB visade det sig att en dörröppnare skulle vara önskvärd. Detta är nu åtgärdat och en rullstolsburen kommer nu åt att öppna dörren på egen hand.
Sist ut för besök var Colorama. Dit var det lätt att komma in, men trångt på vissa ställen i butiken då tillfälliga pallar placerats ut.
-Om det är trångt så hämtar vi varan eller gör det tillgängligt att komma fram. Just nu är det många nya varor som ska upp på hyllorna och vi har inte hunnit med, säger Åke Johansson, Colorama.
Fastklämd
När kontrollerna är gjorda ska en rapport skrivas och sedan görs jämförelser med tidigare besök.
Enligt tillgänglighetslagen ska alla funktionshindrade 2010 kunna ta sig igenom Europa utan några hinder. Det innebär att de ska kunna besöka alla affärer, hotell, banker och allmänna platser som människor utan handikapp.
- Jag känner mig besvärlig och mindre värd när jag sitter i rullstolen. Trafiken känns som mer inpå mig och jag har en känsla av att vara fastklämd. Men det är en nyttig erfarenhet, säger Larsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om