Tidningsbudens tuffa tillvaro

Många tidningsbud besväras av trötthet och värk. Ensamarbete innebär risker för hot och våld. - Det är inget höglöneyrke och med tanke på arbetstiden, måste yrket uppvärderas, säger ombudsman Anders Berg.

Tidningsbudens samlas tidigt på morgonen för att hämta tidningar till sina distrikt. FOTO: Marie Ridderström

Tidningsbudens samlas tidigt på morgonen för att hämta tidningar till sina distrikt. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-03-28 06:00
Tidningsbudens villkor är tuffa. Ensamarbete, trappspring, risk för halkolyckor och överfall. I en studie av Erik Lindholm, Karlstads universitet, framkommer att nästan alla tidningsbud känner av värk och psykosomatiska besvär, mer än vart fjärde bud har varit utsatt för hot och våld.
Studien omfattade 98 tidningsbud. Personalomsättningen var hög, vart fjärde bud hade besvär i armbågarna, 73 procent hade ryggbesvär och 64 procent hade värk i knäna. Nio av tio bud led av trötthet, magbesvär eller huvudvärk. För att klara jobbet delade de flesta upp sömnen i två pass. Tidningsbuden oroade sig för fysiskt våld och rån. Mer än vart femte bud hade utsatts för hot. Övergrepp anmäldes inte alltid. Ensamheten upplevdes ändå av de flesta som positiv och kvinnorna såg fördelar i att kombinera arbetet med annat deltidsarbete.
Trappspring sliter på knän
Anders Berg, ombudsman för Transportarbetarförbundet i Norrbotten, som organiserar tidningsbuden, säger att säkerheten är en viktig fråga. Alla tidningsbud har inte larm. Yrket sliter på kropp och hälsa.
- Springa i trappor är inte bra. Därför vill vi ha postboxar i entrén. Tidningsbuden är ett tåligt släkte som stiger upp mitt i natten och ger sig ut i alla väder och vindar och jobbar sex eller sju dagar i veckan. Det är inget höglöneyrke och yrket måste uppvärderas.
- Vi har lyckats få ett bättre avtal under sista avtalsförhandlingen, som på ett bättre sätt reglerar tidningsbudens arbetstid och arbetsbörda.
Kamp för bättre ob-tillägg
Anders Sundqvist, ordförande i Tidningskubben i Luleå, säger att väntetiden vid tryckeriförseningar kan göra arbetsdagarna långa.
- I avtalet är väntetiden reglerad, de behöver inte vänta mer än 1,5 timme, sedan kan de fara hem och de får betalt för väntetiden. 2008 infördes ett branschvanetillägg för de som jobbat i tio år. Tidigare har man mätt tidningsdistrikten i meter, nu ska allt vara på tid. Halkan är ett problem, ofta är det halt i trätrappor och loftgångar. Många halkar och ramlar utan att vi får reda på det.
I Luleå börjar tidningsbuden redan klockan tre, i Gällivare klockan fem. Facket kämpar för att höja ob-tilläggen för buden, som nu är sju kronor i timmen.
- Jag tycker att de flesta tidningsbud gör ett jättebra jobb och jag tycker att tidningsbuden får för lite cred, säger Anders Sundqvist.
FAKTA Tidningsbud
µ Tidningstjänst AB (TAB), är det äldsta aktiebolaget inom Posten och bildades 1969 för att organisera gemensam utdelning av dagstidningar. TAB:s viktigaste kunder är morgontidningsföretagen.
µ Varje morgon delar TAB:s omkring 1 100 tidningsdistributörer ut cirka 400 000 tidningsexemplar i Sverige.
µ Yrket tidningsbud uppkom under senare delen av 1800-talet.
µ Transport organiserar cirka 4 500 tidningsbud i Sverige.
µ Ingångslönen för ett tidningsbud är 115 kronor/timmen plus tillägg för obekäm arbetstid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om