Tidigare ägaren bemöter kritiken av "Dundretaffären"

Peter Aasa, den tidigare ägaren av Dundret, besvarar i ett mejl adresserat till kommunfullmäktige och kommunstyrelsen den kritik han anser att han fått efter att ha sålt Dundret till kommunen. "Jag är tyvärr tvungen att försvara mig mot en smutskastningskampanj", skriver han.

Entreprenören Peter Aasa, som tidigare varit i blåsväder, har i ett mejl adresserat till kommunfullmäktige och kommunstyrelsen svarat på den kritik han anser riktats mot honom efter Dundretaffären.

Entreprenören Peter Aasa, som tidigare varit i blåsväder, har i ett mejl adresserat till kommunfullmäktige och kommunstyrelsen svarat på den kritik han anser riktats mot honom efter Dundretaffären.

Foto: Maria Unga

Gällivare2021-01-31 20:00

2017 såldes den då konkursade skidanläggningen Dundret och med tillhörande konferenslokalen Björnfällan till Peter Aasa. 2019 köpte därefter Gällivare kommun skidanläggningen för 90 miljoner av Aasa. En försäljning som kommit att ifrågasättas efter att kommunen vid två gånger fått gå in med aktieägartillskott till det sammanlagda värdet av 25 miljoner kronor.

"Att skylla sina egna tillkortakommanden på andra är fegt och oansvarigt. Problematiken för bolaget ligger i driften, där underskottet uppstår. Att svamla om diverse utmärkelser och rekord hit och dit håller inte," skriver Peter Aasa.

I mejlet uppger han att samtliga skidliftar var i funktion och kontrollgodkända av DEKRA, dokumentation som kommunen tagit del av.

"Kommunen flyttade själva fram övertagandedatumet, och gick miste om värdefull tid för sommarunderhållet av anläggningen. Vilket jag påpekade", skriver han.

Kommunstyrelsens ordförande Birgitta Larsson (S), uppger att hon inte kan svara på några frågor kopplade till Dundretaffären.

– Jag och de andra ledamöter som sitter i Dundrets styrelse har uppgett jäv och vi får inte vara delaktiga i diskussionerna på fullmäktige, säger hon.

Däremot bemöter Birgitta Larsson kritiken som Peter Aasa lyft i sakfrågor kopplade till när han drev skidanläggningen. Till exempel den ersättning på 300 000 kronor som kommunen betalat för att skidgymnasiet skulle få nyttja Dundret.

Enligt honom hade en summa på 3,5 miljoner varit mer rimlig då han anser att det hade krävt investeringar på 10-12 miljoner för nya snökanoner och en fördubbling av driftskostnaden.

– Ersättningen för skidgymnasiet har varit under diskussion vid ett flertal tillfällen under årens lopp och vi har haft olika uppfattningar om den, säger Birgitta Larsson.

Den tidigare ägaren avslutar mejlet med att rikta kritik mot att kommunens politiker och tjänstemän som han anser inte kan ta tillvara på det privata företagandet som finns i kommunen.

Birgitta Larsson uppger att kommunen förstår vikten av det privata företagandet i kommunen och hänvisar bland annat till satsningen på Gällivare Näringsliv som ett sätt att förbättra förutsättningarna för det privata näringslivet.

Vi har sökt Peter Aasa men han har inte gått att nå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!