"Telia hotar turistnäringen"

Turistnäringen i Gällivare drabbas när Telia försvårar möjligheterna för kortbetalning. – De ersätter inte kopparledningarna utan stänger bara ner dem, vilket drastiskt förändrar förutsättningarna för företagen, säger riksdagskandidaten Tomas Nilsson, S.

Tomas Nilsson.ordförande i Gruvfyran, Lkab Malmberget

Tomas Nilsson.ordförande i Gruvfyran, Lkab Malmberget

Foto: Pär Bäckström

Gällivare2010-09-08 13:44

Socialdemokratiske riksdagskandidaten Tomas Nilsson och kommunalrådet Tommy Nyström har träffat en grupp företagare inom turist- och besöksnäringen i Gällivare tillsammans med verkställande direktören för Gellivare Lapland, Maria Wallgren.
– Samtalet med företagarna gav stort framtidshopp. Näringen är i en intensiv expansionsfas och har nu klart etablerat sig en basnäring vid sidan av gruvindustrin, säger Tomas Nilsson som också är ordförande för Gruv 4:an i Malmberget.
Allvarliga hot
Men han och Tommy Nyström ser också allvarliga hot mot den nya växande näringen.
– I dag har branschen en rad internationella kontakter och grupper väntas från bland annat Japan. Då är det märkligt att samhällsnyttigheter som telefoni och dataöverföring nu allvarligt hotas i landsbygdsområden kring Gällivare.
Manas till besinning
Inger Junkka, vd för Stora sjöfallets fjällanläggning, befarar att möjligheterna till kortbetalning och andra Internettjänster helt kommer att stängas ner inom kort av Telia.
Nu manas Telia till besinning.
– Vår expansion, tillväxt och utveckling kräver samhällsengagemang från fler nivåer än kommunen, säger Tomas Nilsson och Tommy Nyström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om