Tankstationen vid Dundret måste flyttas

Tankstationen vid Dundret uppfördes utan bygglov och måste flyttas. "Förhandsbeskedet var positivt. Det tog elva månader att neka bygglovet", säger Peter Aasa. Men kommunen menar att något förhandsbesked inte finns.

Peter Aasa, vd för Dundret, menar att handläggningen tagit alldeles för lång tid.

Peter Aasa, vd för Dundret, menar att handläggningen tagit alldeles för lång tid.

Foto: Monica Olofsson

GÄLLIVARE2019-03-08 06:00

– Det finns inte ett förhandsbesked som är sökt på ärendet, sedan kan han ha tolkat som att han får lov att ställa macken där. Men det är hans egen tolkning, vi fattar beslut utifrån de underlag vi får in, säger Alexander Kult, förvaltningschef på kommunen.

För drygt ett år sedan inkom Laplanddiscovery AB, med Peter Aasa som vd, med en bygglovsansökan för att uppföra en obemannad tankstation. Kort därpå upptäckte en byggnadsinspektör som genomförde tillsyn att tankstationen redan var uppställd och att markberedning av området påbörjats. I maj förra året beslutade byggnadsnämnden om rättelseföreläggande och byggsanktionsavgift, som är en avgift som tas ut vid olovligt byggande eller så kallat svartbygge, för att tankstationen uppställts utan bygglov. Ärendet överklagades av sökanden till Länsstyrelsen som upphävde nämndens beslut om byggsanktionsavgift.

Kommunens miljöavdelning hade synpunkter på tankstationen, exempelvis att rening genom oljeavskiljare inte är tillräcklig och att vattnet borde hanteras i minst ett steg till innan det eventuellt kan släppas till Dundretbäcken. Bäcken är ett Natura 2000-område och Harrträsk är reservvattentäckt. Miljöavdelningen anser inte heller att avloppet i nuvarande utseende är godtagbart. Kommunens miljö-, bygg-, och räddningsnämnd avslår ansökan om bygglov för nybyggnad av tankstationen och att marken för området ska återställas.

Peter Aasa menar att han fått ett positivt förhandsbesked från kommunen och att det var därför som han uppfört containern på platsen.

– Förhandsbeskedet var positivt, säger han.

Enligt Peter Aasa är macken inte installerad ännu. Men han kommer inte överklaga.

– Jag flyttar den till en småbåtshamn i Umeå istället, säger Peter Aasa.

Han menar att argumentet att området ligger vid ett Natura 2000-område inte håller.

– Nej, det är länsstyrelsen som har hand om den biten, det argumentet håller inte, det är inget snack om saken, säger han.

Han riktar kritik mot att bygglovet tog elva månader att handlägga. Något som Alexander Kult håller med om att det gjort men säger att det har sina anledningar.

– Totaltiden får man sätta i perspektiv. Vi begär in kompletteringar under ärendets gång som tar tid och väntan att få in kompletteringar tar också tid, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om