Morddömd mannen i Gällivare överklagar till hovrätten

Albert Brand dömdes till 16 års fängelse för mord och mordbrand efter att han ska ha hällt bensin på en soffa, där sambon satt, och därefter tänt eld på soffan. Nu överklagar mannen fallet till hovrätten.

Advokat Magnus Müchler

Advokat Magnus Müchler

Foto: Lars-Göran Norlin

Gällivare2022-07-15 14:30

Dödsfallet inträffade natten mot den 10 januari i en liten by i Gällivare kommun. Efter ett middagsbesök uppstod ett bråk mellan Albert Brand och den 75-åriga sambon. Den morddömde hävdar att sambon ska ha anklagat honom för bland annat otrohet och därefter har han ledsnat på kvinnan och velat markera sitt missnöje.

Han ska då ha hämtat en dunk med bensin och hällt på soffan där kvinnan satt och därefter tände han eld på soffan.  Kvinnan avled senare av sina skador. Mannens dömdes till 16 år i fängelse för mord, mordbrand och vapenbrott av Gällivare tingsrätt den 7 juli. 

På fredagen lämnade Albert Brands advokat Magnus Müchler in en överklagan till hovrätten.

– Vi överklagar utav två skäl. Min klient har inte gjort sig skyldig till något mord och det finns all anledning att tro att hovrätten kommer att se annorlunda på bevisningen. Jag påstår att man inte kan dra så fullt långtgående slutsatser som tingsrätten gör. Åklagarens förstahandsyrkande om mord går inte att bevisa, säger advokat Magnus Müchler.

Advokaten säger att Albert Brand inte ska ha dödat sin sambo med uppsåt.

– Han har hällt ut bensin i vardagsrummet. Det har medfört någon form av skada. Man kan väl då tycka att han rimligtvis borde fattat att det fanns risk att kvinnan skulle komma till skada men då borde det vara ett annat brott. Kanske vållande till kroppsskada eller vållande till annans död. Men att han uppsåtligen skulle ha försökt ha ihjäl sin sambo det är att gå för långt.

Hovrättens friade precis två personer från Pajala i ett uppmärksammat fall – ser du samma utgång i det här fallet?

– Det går inte att dra några slutsatser om trender från hovrätten på olika fall. I vissa fall kanske det är lättare för åklagare att yrka fullt ut på något sätt. Att man tänker att det kanske inte är helt säkert att bevisningen räcker till det här yrkandet men att tingsrätten eller domstolen borde ha möjligheten att döma även för det, säger han och fortsätter:

– Åklagare har ett alternativt yrkande gällande min klient. Det är kanske för att de inte känner sig helt säkra i sitt förstahandsyrkande för i sådana fall borde det inte finnas en anledning till att ha ett andrahandsyrkande.  Nu får hovrätten ta ställning till fallet, säger advokat Magnus Müchler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!