Tallbacka förskola ska utredas

Malmbergets bibliotek och bokbussen räddas troligen från nedläggning. Förslaget har lagts åt sidan. Och nämnden har beslutat att utreda om Tallbackaskolans förskola ska flyttas till Bäckskolan.

Tallbackaskolans förskola ska eventuellt flyttas till Bäckskolan. FOTO: Marie Ridderström

Tallbackaskolans förskola ska eventuellt flyttas till Bäckskolan. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-04-09 06:00
Malmbergets bibliotek och bokbussen blir kvar, åtminstone under 2010. Tjänstemannaförslaget lades åt sidan och politikerna i barn-, utbildnings- och kulturnämnden valde i stället en generell besparing på 13,4 procent.
- Besparingen gäller lokaler. Vi vet att vi har en överkonsumtion av lokaler. Kommunen ska lämna Nordan 2011 och troligen flytta matsalen till Gunillaskolan. Tallbackaskolans förskola ska even-
tuellt flyttas till Bäckskolan. Komvux och Kunskapsgruvan flyttas till Välkommaskolan där elevunderlaget minskar, säger ordföranden Börje Johansson (S).
Förändring nästa år
Han tror att förändringen genomförs under nästa år. Tallbacka-skolan är under utredning, blir det inte en flyttning av förskolan till Bäckskolan kan det bli en utbyggnad av Tallbackaskolan.
- Det utreds om en utbyggnad, alternativet är att använda befintliga lokaler i Bäckskolan, säger Johansson.
Ska ni köpa en ny bokbuss?
- Vi har ännu inte tagit beslut om det, det måste utredas när bussen blir nog gammal, den är från 70-talet, säger han.
Moderaterna vill i sitt budget-äskande lägga ner Malmbergets bibliotek. De säger nej till fri barnomsorg och vill i stället satsa på kvalitet i barnomsorgen. Moderaterna vill att föräldrarna ska få större valfrihet när det gäller val av skola. Eva Alriksson (M) anser att föräldrarnas val ska väga tyngre än det gör i dag. Hälften av alla föräldrar till sexåringarna väljer Hedskolan före Sjöparksskolan och det måste tas på allvar, menar hon.
De fyra uppsägningshotade barnskötarna blir kvar. I stället erbjuds de utbildning till förskollärare. Hur det ska gå till och vad de kommer att erbjudas i utbildningsstöd är inte fastställt.
Ullatti får barnomsorg
Förslaget om gratis barnomsorg gick till återremiss.
Barnen i Ullatti ska få en egen dagbarnvårdare och slipper dagliga resor till Dokkas skola.
Alla matsalar i kommunens skolor ska få en översyn och renovering vid behov. Det finns önskemål om att driva skolor på intraprenad och nämnden ställer sig försiktigt positiv.
- Det är en egen driftform inom kommunen och inget dramatiskt i det. Nu skickar vi intreserade rektorer på studiebesök till intraprenader i Luleå, säger Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om