Svidande kritik från Niemi

Författaren Mikael Niemi riktar svidande kritik mot den psykiatriska vården i Gällivare. Rutiner fungerar inte. Anhöriga får inte respons på brev och telefonsamtal. Köerna är så långa att patienter, som behöver intyg, förlorar sina körkort.- Det är upprörande, nonchalant och obegripligt, säger han.

Författaren Mikael Niemi riktar svidande kritik mot den psykiatriska vården i Gällivare. FOTO: Henrik Montgomery/SCANPIX FOTO: Henrik Montgomery/SCANPIX

Författaren Mikael Niemi riktar svidande kritik mot den psykiatriska vården i Gällivare. FOTO: Henrik Montgomery/SCANPIX FOTO: Henrik Montgomery/SCANPIX

Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX

GÄLLIVARE2009-11-16 06:00
Mikael Niemi är starkt kritisk mot psykiatrin i Gällivare, som han tycker är försumlig när det gäller bemötande av patienter och anhöriga. Hans historia handlar om en anhörig som inte får läkartid och därför riskerar att förlora sitt körkort. Den anhörige har ett körkort som är förenat med villkor och läkarintyg ska lämnas in regelbundet.
"Obegriplig nonchalans"
- I november förra året blev min anhörige anmodad att skicka in ett nytt läkarintyg till länsstyrelsen. Jag började dra i det här i maj i fjol. Jag har ringt, lämnat meddelanden och mejlat till överläkare Annika Stenman. Hon har aldrig svarat, hon har dessutom aldrig kontaktat länsstyrelsen och meddelat varför svaret dröjer, säger Mikael Niemi.
Han har en lång lista på kontaktförsök som inte fått respons. Vid nio tillfällen har han mejlat överläkaren.
- Är hon som Jesus, alla talar om honom, men ingen har sett honom, säger Mikael Niemi.
Han tycker det är obegripligt, att psykiatrin nonchalerar anhöriga och patienter.
- Om det handlar om läkarbrist, undrar jag om de begärt fler rersurser. Min anhörige kommer att förlora körkortet på grund av psykiatrins försumlighet.
- Bilprovningen tar hand om människor bättre. Ska du serva din bil får du mer hjälp än vad en människa får vid Gällivare psykiatri. Min erfarenhet under alla dessa år är att det inte fungerar på högre nivå, med remisser och intyg, de som arbetar på lägre nivå inom psykiatrin gör sitt bästa, säger Mikael Niemi.
"Brist på empati"
Som sista halmstrå har han kontaktat en privat psykkonsult i Kiruna, men det är två månaders väntetid, samt ett antal besök för att den nya läkaren ska hinna lära känna patienten. Resor och läkarvård som patienten får bekosta själv, för att den offentliga psykiatrin inte fungerar.
- Detta är rutinåtgärder som inte sköts och människor mår mycket dåligt på grund av det här. Själva vill de drabbade inte kritisera vården, därför att de är rädda för ett sämre bemötande vid nästa kontakt med psykiatrin.
- Det är en total brist på empati och psykiatrin gör inget för att lindra oron och det är upprörande. Körkortet betyder mycket för alla människor, säger Mikael Niemi.
Kritik från länsstyrelsen
Vid länsstyrelsens körkortsenhet, bekräftar Margit Andersson, situationen.
- Vi skulle haft det här läkarintyget inne senast november 2008. Psykiatrin har inte tid att ta emot den här personen och det är inte det enda fallet vid psykiatrin i Gällivare. Det finns andra fall som fått vänta vansinnigt länge. Det är fatalt för människor som drabbas, säger Margit Andersson.
I maj 2009 meddelade psykiatrin att de satt upp personen på väntelista och intyget skulle vara klart inom tre månader.
- Det har inte hänt något och kommer inte intyget återkallas körkortet. Det blir ett otroligt lidande för människor. Vad är det för fel när psykiatrin inte har tid att ta emot folk, säger Margit Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om