Lamine Diallo kom till Sverige 2003 och för två år sedan fick han svenskt medborgarskap.
"Svensken"
- Jag känner mig dubbelkulturell med dubbelt medborgarskap. I mitt hemland Guinea och i Frankrike, där jag har släkt och vänner, kallar de mig svensken. Här i Sverige är jag "han från Afrika", säger han.
Lamine Diallo är gift med en kvinna från Skaulo. De har två barn på fem år, respektive tre månader. Lamine Diallo arbetar som busschaufför och trivs bra med det. Att bo och leva i Sverige upplever han som alltigenom positivt, förutom på en punkt.
- Bristen på dialog mellan människor är negativ. Man kan bo bredvid samma granne i tio år utan att ha någon som helst kommunikation. Det är svårt att få kontakt med de ursprungliga svenskarna och det är tråkigt, säger han och kommer in på konsekvenser som detta kan föra med sig.
Steg för steg
- Vissa invandrare ger en dålig bild av invandrare, när de i stället för att utbilda sig till ett yrke har ambitionen att skaffa snabba pengar och dyra bilar. Jag brukar säga att vill man klättra upp i ett högt hus gör man bäst i att ta trappan steg för steg, i stället för att försöka hoppa direkt upp på taket. Men bristen på dialog ger här nationalisterna utrymme att dra alla invandrare över samma kam, vilket blir ett hinder för integration.
Under nationaldagen vill Lamine Diallo också hylla Alfred Nobel som fredsskapare.
- Oppositionsledaren Cellou Dalein Diallo i Guinea, har en dröm om att en gång få Nobels fredspris. Han kämpar för demokrati och för att etniska grupper ska samlas till försoning, utan att ta till vapen, säger han.
Fyra platser
I Gällivare är nationaldagen en så viktig dag att den firas på fyra olika platser. Förutom i Gällivare och Soutujärvi firas den i Nattavaara och Sammakko med underhållning, flagghissningsceremoni och diverse mat och aktiviteter.
På hembygdsområdet i Gällivare uppmärksammas alla nya medborgare med en gåva från Gällivare kommun och internationella klassen från Hedskolan bjuder på musik.
- Vi firar gemenskapen och att alla är välkomna till Sverige. En högtidsstund i Nattavaara är när barnen marscherar med musikkåren till Bäckstranden innan flaggan hissas, säger Bertil Holmgren i hembygdsföreningen.