Svensk mästare i Mineraljakten

Kari Mäkitalo blev svensk mästare i Mineraljakten 2014 och vann 50 000 kr. Vid prisutdelningen på Dundret visades mineraler med stort geologiskt värde som kan ge uppslag till nya gruvprojekt.

PROJEKTLEDARE. Leif Bildström föreläste om mineraler. Mineraljakten startade 1967 i Norrbotten, nu omfattar den hela Sverige.

PROJEKTLEDARE. Leif Bildström föreläste om mineraler. Mineraljakten startade 1967 i Norrbotten, nu omfattar den hela Sverige.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2014-12-11 20:45

Årets förstapris i Mineraljakten gick till Kari Mäkitalo, Kurravaara. Han har funnit en grönstenshäll med korsande gulfärgade kvartsgångar, kopparkis, spår av bornit och malakit med 2,18 procent koppar och 0,12 gram guld. Sammanlagt tre block med stort geologiskt värde. Kari Mäkitalo är pensionerad psykiater och hängiven mineraljägare.

– Det är tacksamt när man får resultat, det är andra gången jag vann förstapriset. Det gäller att vara flitigt ute, knacka på stenarna och studera geologi i viss mån, säger han.

Andrapriset gick till Hannes Fors och Vesa Hiltunen från Junosuando, som får dela på 30 000 kr.

– Prispengarna kryddar intresset för mineralletning säger Vesa Hiltunen.

De har hittat en ny typ av mineral för området, vulkanit i två block, med en kopparhalt på dryga tre procent. Vesa Hiltunen har vunnit första priset fem gånger. Intresset för mineraler är en livsstil. I 35 år har han letat mineraler, studerat geologi och funnit värdefulla mineraler under sin tid som skogsarbetare.

Junosuando håller sig väl framme i mineraljakten. Gunder Fors vann femtepriset, 14000 kr, med en ny intressant typ av mineralisering i området. En rödlätt vulkanit med kopparkis, malakit och azurit.

– Jag är en nybörjare som går i Vesas fotspår. Jag hittade en sten som var uppsatt runt en eldstad. Man blir som besatt av mineralletning, säger han.

Tredjepris gick till Ragnar Lejemo, Järvsö och Ove Fransson, Ljungdalen.

Mineraljakten startade 1967 i Norrbotten och omfattar nu hela Sverige. Prispengarna kommer delvis från Norrlandsfonden (inrättad 1961, med fonderat kapital från LKAB).

Leif Blidström, projektledare för Mineraljakten, föreläste om mineraler. Han säger att prospektering är en lång process. Av 10 000 uppslag blir 1000 projekt, varav 100 leder till borrning, men endast ett projekt blir gruva.

Mineraljakten vill bidra till att hitta nya fyndigheter av mineral, men framför allt skapa intresse för geologi. Varje år skickas cirka 1 000 stenprover in för granskning hos SGU (Sveriges geologiska undersökning). Av de analyserade proverna väljs de bästa ut och prisbelönas. Mineraljakten är en tävlig för amatörer. Mineraljakten delar ut stimulanspriser, åttaåriga Tyra Mankinen i Kiruna belönas med en ryggsäck och en stenlåda för sitt fynd av kopparkis, malakit och hematit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!