Svårt för gymnasieelever att hitta bostäder

Det är svårt för tillresta elever på Lapplands gymnasium att hitta studentboende. Störst behov inför höstterminen är det i Gällivare. "Det är på grund av att vi totalt sett har för lite bostäder", säger Eva Alriksson (m).

Eva Alriksson (m) är övertygad om att bostäder kommer lösa sig för studenterna som vill plugga i Gällivare.

Eva Alriksson (m) är övertygad om att bostäder kommer lösa sig för studenterna som vill plugga i Gällivare.

Foto:

Gällivare2018-08-10 06:00

Det är i framförallt Kiruna och Gällivare som det är svårt för gymnasieelever att hitta bostäder enligt gymnasienämndens senaste sammanträdesprotokoll. Det gäller elever som kommer från byar inom kommunen och elever som kommer från andra kommuner inom eller utanför den gemensamma gymnasieorganisationen.

– Problemen finns i Gällivare och Kiruna i samband med att man gör en samhälls- och stadsomvandling. Vi jobbar för fullt med att se till att ungdomarna får en bostad. Förvaltningen har lyft det till kommunerna, säger Åke Johdet (s), vice ordförande i gymnasienämnden.

Gällivare tar emot flest elever inom gymnasieorganisationen och inför hösten är behovet ungefär 60 bostäder enligt protokollet från i juni. Då är 40 bostäder för skidgymnasieeleverna redan ordnat. Vilket innebär att ungefär 20 gymnasieelever fortfarande behöver bostad inför höstens skolstart.

– Det är på grund av att vi totalt sett har för lite bostäder och anledningen är naturligtvis den här flytten av Malmberget. Det blir ju en brist på bostäder. Och de som hyr ut bostäder hyr inte ut till studenter utan till företag som betalar mycket för ett rum, säger Eva Alriksson (m), ledamot i gymnasienämnden.

Idag finns det studentbostäder på Lövberga men som på grund av gruvdriften kommer att försvinna. Lösningen är planerade elevboenden på tredje våningen i Olearys tidigare lokaler, som kommunen köpt upp och som idag används som HVB-hem och fritidsgård.

– Här har vi försäkrat oss om att lösa det med studentboenden. När kommunen köpte hotellet var tanken att vi skulle kunna ha olika former av boenden.

Boendet kommer bli som en studentkorridor, med gemensamt kök, vardagsrum och tvättstuga.

– Jag känner mig övertygad om att det kommer lösa sig. Sen på lite längre sikt så har TOP-bostäder en plan att bygga studentboenden vid Norskavägen, säger Eva Alriksson.

I Kiruna är behovet på studentboenden ungefär 15 stycken inför höstterminen. I Jokkmokk och Pajala är man inte samma situation.

– Kommunerna och de som äger bostäder måste jobba tillsammans för att ungdomarna ska en få bostad. Det är inte lätt med de här långa avstånden att pendla, säger Åke Johdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om