Svaret: ”Tragiskt att man inte ser det för vad det är”

Personalen på socialförvaltningen känner sig hotad. Kommundirektör Monica Flodström beklagar att diskussionen på fullmäktige inte handlade om det. ”Det är tragiskt att man inte ser det för vad det är”, säger hon.

Monica Flodström, kommundirektör i Gällivare, säger att det var beklagligt att diskussionen på fullmäktige inte handlade om personalens situation. ”Det här är ingen utredning om vem som har rätt eller fel. Det här handlar om deras arbetsmiljö”, säger hon.

Monica Flodström, kommundirektör i Gällivare, säger att det var beklagligt att diskussionen på fullmäktige inte handlade om personalens situation. ”Det här är ingen utredning om vem som har rätt eller fel. Det här handlar om deras arbetsmiljö”, säger hon.

Foto: Mattias Friberg

Gällivare2022-04-13 05:00

Efter presentationen på fullmäktige i måndags och den hetsiga diskussionen kring utredningen om arbetsmiljön på socialförvaltningen kallade Lars Alriksson (M) det för en ”beställd politisk avrättning” av honom själv.

Gällivares kommundirektör Monica Flodström, som beställde utredningen, vill inte kommentera det uttalandet.

– Hans uttalande får stå för honom. Det har jag ingen anledning att kommentera, säger Monica Flodström.

På Alrikssons kritik om att utredningen var ensidig, att han själv och andra inte fick komma till tals, säger Flodström: 

– Jag kan förstå att det kan kännas så. Men man måste komma ihåg vad det för nånting. Det är en 6:6a-anmälan från facken som går till Arbetsmiljöverket och kommunen. De adresserar den till fullmäktige och kräver att fullmäktige ska återta arbetsmiljöansvaret. Intervjuerna som har skett har handlat om hur personalen mår. Det är det som är i fokus. De känner sig hotade, rädda, de gråter, de sjukskriver sig och de vill sluta jobba. Det är utgångspunkten. 

Har du någon förståelse för att Alriksson känner sig utpekad?

– Det är ingen som tycker det här är roligt. Däremot måste vi hantera det rätt. Hade jag gått eller nån annan gått in och censurerat i den här rapporten. Då hade vi gjort fel.

Det blev ju ingen bra diskussion efter presentationen, för den handlade ju inte alls om personalens situation?

– Jag tycker det är lite tragiskt att man inte ser det för vad det är. Det måste jag säga. Det är arbetsmiljön för personalen. Det är det här handlar om. Att man vinklar och vrider det till att det handlar om något annat, det får stå för dem. Men jag tycker det är lite tragiskt.

Rune Tappers och Per Selbergs utredning om arbetsmiljön för personalen är ingen rolig läsning. 

– De känner sig utsatta, hotade och är rädda. Inte alla och inte lika starkt. Du hörde i går att man till och med tittar sig över axeln. Och en sån situation är inte rimlig. Det är inte rimligt för någon, säger Flodström.

Kan du säga något om vad ni tar till för åtgärder för att göra situationen bättre på socialförvaltningen nu?

– Vi försöker stötta dem på alla sätt vi kan för att de ska orka och klara ut det här.

Fullmäktige beslutade att ärendet ska återremitteras till kommunstyrelsen och att den ska föreslå åtgärder till kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!