I februari gjordes en överenskommelse mellan regeringen och alliansen om att införa en försöksverksamhet med betyg från årskurs fyra. Högst 100 skolor i landet kan bli aktuella för att införa betygen på prov. Försöket ska påbörjas senast under 2017 och utvärderas löpande av Skolverket eller annan myndighet. 34 av 44 remissinstanser avstyrkte förslaget om betyg från årskurs fyra. Från kommunerna i länet har intresset för att delta i försöksverksamheten varit svagt.
Eleverna Ellen, Max, Sebastian, Adam och Julia går alla i årskurs fyra på Sjöparksskolan i Gällivare. De är överens om att de inte vill ha betyg nu.
– Jag tycker inte man ska börja ha betygen i fyran för jag tycker man ska fortsätta ha det i sexan så man kan träna upp sig tills betygen kommer, säger Ellen Eslund.
– Man är som så liten. Man kanske inte förstår vad betyg är då, säger Max Engman.
– Det är kanske lite för tidigt, säger Sebastian Nyberg
I dag får de skriftliga omdömen som visar vilka kunskaper eleverna har. Något som Adam Sjöholm Åström som går i fyran tycker är tillräckligt.
– Man vet ju typ nu redan vilket betyg man har. Om man har otillräckliga kunskaper och om man har tillräckliga kunskaper då vet man att man har typ E. Har man mer än tillräckliga kunskaper så har man typ A, säger han.
Eleverna på Sjöparksskolan tycker det är bättre att betygen kommer först i sexan.
– Man har samlat på sig kunskap under åren. Man är större då och man har lärt sig mycket mer saker, säger Julia Hellman.
Inte heller lärarna på skolan vill se betyg från fyran. De menar att det stressar barnen för mycket och det snarare kan stjälpa än att hjälpa eleverna. Mellanstadielärare Christina Zoergel skulle helst se att man inte heller hade betyg i årskurs sex.
– Jag tycker inte man ska stressa barnen, för jag märker i årskurs sex att en del av mina barn får ont i magen. De ambitiösa eleverna stressar och får ont i magen och frågar hel tiden: ”Går det här på betygen?”. Sedan har man då de här andra barnen som inte riktigt har mognat ännu, de förstår inte riktigt vad det innebär det här med betygen, säger mellanstadieläraren Christina Zoergel.
De skriftliga omdömena och utvecklingssamtalen vill man gärna ha kvar.
– Jag tycker nu att samtalen och omdömena som görs är mycket, mycket bredare. Det säger mycket mer än ett betyg, säger specialpedagogen Lena Olofsson.