Sunnas politiska konst

Den samiska konstnären Anders Sunna ställer ut i Gällivare museum . Med kraftfulla målningar i collageteknik tar han vredgat ställning mot förtrycket av samerna.– Samekulturen hotas av det Svenska samhället. Den samiska kulturen accepteras bara som ett turistjippo, säger han.

”4 nation army”, konstverk av Anders Sunna.

”4 nation army”, konstverk av Anders Sunna.

Foto: Marie Ridderström

Gällivare2014-03-17 17:02

Genom sin politiska konst tar Anders Sunna den samiska konsten till en ny nivå. Han står inte med lappmössan i handen och bugar för överheten. Hans verk, med titlar som kolonial blindhet och moderna övertramp, ropar ut den kumulerade vrede som lagrats i generationer hos den samiska minoriteten.

Han tar ställning mot gruvnäringens markexploateringar, han väcker ont blod hos maktens herrar och han räds inte för att ta upp kampen mot sina egna där han skönjer undfallenhet och förtryck.

Berör och upprör

Grogrunden för hans politiska konst är hans familjs konflikt med länsstyrelsen och Sattajärvi sameby som startade 1972. Familjen är renägande samer men tillhör inte någon sameby sedan 40 år. "Det är fegt att samer inte ställer upp för varandra" säger han.

I verket Norrbottens länsstyrelse har landskapsvapnet målats om. En aggressiv vildman slår besinningslöst ned renen med en träpåk. Anders Sunnas konst berör och upprör. Det har hänt att gamla lappfogdar och representanter för Sametinget vägrat ta i hand och lämnat utställningarna, men han upplever också stort stöd för sin konst både från samer och icke-samer.

Starka bilder

Anders Sunna bor i Jokkmokk med sin familj. Med ett gråtande spädbarn mot axeln berättar han i telefonen om sin konst.

– Samekulturen hotas av det svenska samhället. Den samiska kulturen accepteras bara som ett turistjippo Rennäringen går neråt och börjar bli en hobby. Det behövs starka bilder som visar det förtryck som pågår i samhället. Jag vill visa hur politiken fungerar mot samerna och att Sametinget inte fungerar på ett bra sätt. De sitter i famnen på staten. Koncessionssamebyarna räknas inte, de sitter inte med i Sametinget. Det som driver mig är kampen för samernas rättigheter, säger han.

Anders Sunna är född 1985. Det var han som utsmyckade Gällivare tingsrätt 2013 på uppdrag av Svenska konstnärsnämnden. Han har ställt ut på Liljevalchs vårsalong. Hans konst uppmärksammas internationellt. Just nu deltar han i fyra pågående utställningar i Gällivare, Umeå, Rovaniemi och Paris. Tidigare arbetade han parallellt som byggnadsmålare, men den tiden är förbi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om