Studiefrämjandet drar ned och varslar

Studiefrämjandet drar ner på verksamheten i Gällivare och varslar anställda om uppsägning. Aktiverarna vid äldreboenden får sluta.

UPPSAGDA. Studiefrämjandet plockar bort tre tjänster i Gällivare. Birgitta Andersson och Birgitta Bolin mister jobben som aktiverare vid äldreboenden.

UPPSAGDA. Studiefrämjandet plockar bort tre tjänster i Gällivare. Birgitta Andersson och Birgitta Bolin mister jobben som aktiverare vid äldreboenden.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2014-04-02 22:02

Aktiverarna arbetar vid kommunens äldreboenden för att ge pensionärerna guldkorn i tillvaron. De arrangerar spa-träffar, bildgrupper, bakning, osttillverkning, fester och musikstunder. Nu upphör aktiviteterna och det tycker aktiverarna är trist.

– Vi vet ju hur mycket aktiviteterna betyder för pensionärerna. Vi tycker dessutom att uppsägningarna har hanterats på ett dåligt sätt, vi fick besked ryktesvägen via en kollega, säger Birgitta Bolin.

Framtiden känns oviss, säger Birgitta Andersson.

Kristina Oskarsson, tidigare verksamhetschef, tycker det är tråkigt.

– Det är sorgligt och tråkigt. Verksamhet som vi byggt upp och värnat om raseras. Alla gamlingar som fått underhållning och äldreaktivering förlorar en uppskattad guldkant i tillvaron, säger hon.

Nina Wennberg är ny verksamhetsledare och distriktschef i Studiefrämjandet.

– Jo, det stämmer att vi drar ner på verksamheten i Gällivare. Orsaken är naturligtvis att vi haft högre kostnader än vi haft intäkter och då måste vi anpassa oss.

I dag får vi inte några kommunala bidrag för att ha verksamhet på kommunala boenden. Det är en bra verksamhet och det är klart att det varit jätteroligt om vi kunnat finansiera det och fortsätta med aktiviteter till de äldre. Vi ska ha två anställda i Gällivare och vi ska ha kvar besökshundar i vården, säger hon.

Studiefrämjandet i Norrbotten har omorganiserats från och med januari 2014. Lokalavdelningarna har slagits samma till en avdelning, benämnd Studiefrämjandet Norrbotten.

– Förr hade vi flera små avdelningar med egna styrelser och verksamhetschefer. I dag är det borta. Det finns bara en styrelse och en chef, säger Nina Wennberg.

Nu satsar Studiefrämjandet på Piteå där man nyanställer och öppnar nytt kontor.

– Vi stärker i Piteå, som är Norrbottens andra största stad. Vi måste stärka där det finns möjlighet. I Gällivare har vi haft alldeles för många anställda i förhållande till de timmar som kommit in. Vi måste ha ekonomin i balans. Det här är en ideell förening som ägs av sina medlemsorganisationer. Vi har små medel och måste göra så bra verksamhet som vi kan med de pengar vi har. Jag förstår att det blir oro i organisationen men för att bli ett starkt förbund måste vi göra så här. Det är tråkigt när jobb försvinner men jag hoppas att det innebär nya möjligheter för dem som slutar, säger Nina Wennberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om