Strykande åtgång på brandkårens granar

Ännu hotas inte den naturliga granen av plastditon. Det är i alla fall erfarenheten hos räddningstjänsten i Gällivare.Brandkårens IF:s julgranar har haft en strykande åtgång.

Foto:

GÄLLIVARE2008-12-01 06:00
I Gällivare säljer brandkårens IF, BIF, julgranar. Detta för att finansiera det kommande VM.
Och redan en vecka innan den officiella starten av julgransförsäljningen har granarna haft en strykande åtgång.
- Stundtals har det varit lite av folkvandring hit av människor som vill förvissa sig om att få en gran, säger Annica Utterström, inne på larmcentralen.
Äkta doft
Fortfarande verkar de flesta vilja ha en naturlig gran med äkta doft. Detta i stället för plastditon och grandoft på burk.
- Det är i alla fall vår erfarenhet med tanke på alla som sökt sig hit för att komma över en.
150 kronor tar BIF för en av sina granar. Officiellt började man sälja till första advent, även om många sökt sig dit tidigare för att säkert komma över en gran.
- Julskyltsöndagen och första advent brukar annars vara den helg när folk börjar titta sig omkring efter årets julgran, säger Urban Nilsson, brandman i Gällivare.
Meriter att försvara
Pengarna som BIF får in på sin försäljning av granar går till att finansiera det kommande brandkårs VM som ska avgöras i Sydkorea. Och BIF från Gällivare har meriter att försvara, även om det inte gick så bra under det senaste VM i Liverpool.
- Det får vi nog mer eller mindre räkna som ett mellanår eftersom vi blev helt utan medaljer den gången, säger Urban Nilsson. Men nu gör vi en nysatsning och kommer igen.
Som ett bevis på det, dignar prisskåpet uppe i räddningstjänstens lokaler under medaljer och pokaler i mer eller mindre ädla valörer.
Här återfinns medaljer i guld, silver och brons. Lagsilver och många andra utmärkelser, som de har kammat hem under åren.
Framgångsrika
BIF har varit framgångsrika genom åren och det tänker de också försöka med i framtiden.
- Sett utifrån här i norr bör vi nog tillhöra den mest framgångsrika föreningen inom brandkårsidrotten, tror Peter Nordvall, som är en av deltagarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om