Stort missnöje när sovande jour införs

Oro, otrygghet, chefer som inte lyssnar och löften som inte hålls. Så beskriver personal inom socialförvaltningen sin arbetssituation.

Missnöje. Flera ur socialförvaltningens personal är oroliga och stressade, bland annat då sovande jour införs i förtid.

Missnöje. Flera ur socialförvaltningens personal är oroliga och stressade, bland annat då sovande jour införs i förtid.

Foto: Monica Olofsson

GÄLLIVARE2017-11-09 08:54

– Vi försöker hitta lösningar men arbetsgivaren lyssnar inte, säger Agneta Nordqvist på fackförbundet Kommunal.

Det gäller personal som arbetar på hem för vård och boende, HVB, för ensamkommande barn och unga. Norrbottens Media har tidigare berättat om den oro som personalen upplever då en omstrukturering av HVB och stödboende genomförs. Ett flertal personer berättar om sin oro för Norrbottens Media men säger att de vill vara anonyma. Enligt dem har de blivit lovade att sovande jour ska genomföras först när flytten till Alen 5, gamla O’learys-huset, genomförs i januari. Men så blir det inte.

Sovande jour innebär att arbetstagaren står till arbetsgivarens förfogande på arbetsstället och utför arbete vid behov. Av åtta timmars arbetstid är fyra obetalda.

– Att man har sovande jour på gruppboenden är inte konstigt men det här är en annan sak. Det är människor som har traumatiska upplevelser och kanske fått ett utvisningsbeslut. En del kan vara hotfulla och lyssnar inte på oss, säger en anställd.

En nattpatrull ska kunna tillkallas vid behov men enligt personalen har det hänt vid åtminstone ett tillfälle att nattpatrullen larmats till ett annat boende utan att dyka upp. På fyra av de sju rummen har brandvarnare plockats bort utan att åtgärdas. Flera av de unga röker på rummen. Det gör att personalen oroar sig för brand.

– Det är otryggt för pojkarna och för oss. Vi har aldrig haft en närvarande chef och känner att vi tystas ner. Vi orkar inte mer, säger personalen som uppger att flera av dem söker nya arbeten.

De poängterar att de haft bra chefer men att inte cheferna heller orkar med arbetssituationen.

– Vi är inne på vår femte chef nu, säger personalen.

Arbetsgivaren, det vill säga kommunen, kommer införa den sovande jouren trots personalens och fackets protester.

– Vi har fått till oss att det minskar med ensamkommande barn och att det är därför man inför sovande jour. Nattpatrullen kommer att utgå från boendet och kommer att finnas där när de inte rondar, säger Agneta Nordqvist.

– Meningen är att man ska kunna sova under den här tiden men ställa upp om något händer. Arbetsgivaren har rätt att införa det här och det ska mycket till innan man ändrar sig, säger Agneta Nordqvist.

Missnöjet bland socialförvaltningens personal är utbrett.

– Kommunen gör om överallt och anställda är inte nöjda. Man inför ett nytt schemasystem och flyttar om personal i alla områden. Det medför stor oro bland all personal, säger Agneta Nordqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!