Etableringen av Hybrits demonstrationsanläggning och LKAB:s omställning till koldioxidfri järnsvamp innebär både historiska möjligheter och stora utmaningar för näringslivet i Gällivare.
För att ge små och medelstora företag möjligheten att öka kunskapen om omställningen till ett mer hållbart företagande startar Kunskapscentrum för hållbarhets utbildning i Agenda 2030.
En som tidigt anmälde intresse var Johanna Darehed, verksamhetschef på MRM Mining.
– När det här initiativet kom så var jag kanske den första som sa att vi skulle vara med. Dels är vi ett företag i tillväxt inom den bransch där vi också tänker att det förväntas växa ännu mer i den landsände vi bor. Sedan har vi jobbat ganska mycket det senaste året med social hållbarhet, säger hon.
– Vi vill också sy ihop hela våran verksamhetsledning mot alla de här områdena, så det känns som att det går precis i linje med det vi håller på med.
Hon bubblar av frågor inför det första utbildningstillfället den 14 oktober.
– Till exempel om de har tips och råd kring hur man på ett enkelt sätt kan väva in hållbarhetsarbetet kopplat mot övriga kvalitetsdelar, och hur man kan arbeta hållbart med inköp av varor och tjänster.
Under tre heldagar, en i oktober, en i november och en i december, kommer människorättsjuristen Parul Sharma att leda utbildningen på plats i Gällivare.
– Det är jätteroligt att det finns ett sånt intresse att utvecklas inom hållbarhet och hållbart företagande, säger Jenny Eriksson, näringslivsutvecklare på Gällivare Näringsliv AB, som tillsammans med CSR Sweden driver Kunskapscentrum för hållbarhet.
Ambitionen är att utbilda ungefär 150 företag de närmaste två-tre åren. Under höstens utbildning kommer 30 företag att delta.
– Det är företag från en mängd olika branscher vilket borgar för många givande dilemmadiskussioner och erfarenhetsutbyten, säger Jenny Eriksson.
Just nu pågår förberedelserna åt det mer praktiska hållet innan utbildningen kan dra igång.
– Redan i våras plockade vi ur målsättningar ur Agenda 2030 som vi vill jobba med, så förhoppningen är att få veta mer om de här olika målen och hur man kan översätta dem till företagens verksamhet och verklighet, säger Johanna Darehed på MRM Mining.