För ett år sedan rapporterade NSD om de stora personalbristerna på Gällivare sjukhus som innebar färre vårdplatser. Nu, ett år senare, har situationen förvärrats på inte bara en utan flera avdelningar. Då var det ortopedin/kirurgin som fick ett minskat antal vårdplatser. Nu har personal och resurser flyttats om så att avdelningarna är tillräckligt bemannade. Det har i sin tur bidragit till att sjukhusets rehabavdelning minskat med ett tiotal vårdplatser. Även ett visst antal platser på internmedicinska vårdavdelningen har dragits in.
– I enlighet med befolkningsunderlaget så har det fram till nu funnits 60 vårdplatser totalt här. Nu har de minskats till 43 på grund av bristen på sjuksköterskor.
I sin tur leder det till ett högre tryck på sjukhuset i Sunderbyn, och dessutom till längre väntetider för de som behöver rehabilitering.
Förra året berättade Christine Johansson om åtgärderna som krävdes för att få fler anställda – såsom bättre scheman och högre löner. Men fortfarande har inga sådana åtgärder gjorts.
– Det råder en generell brist på bemanning på hela sjukhuset. De åtgärder som gjorts är inget som gett någon förbättring, och har inte varit tillräckligt kraftfulla.
Som ett exempel ger hon en dubbelkompetent sökande som gick till ett annat arbete då landstinget inte kunde möte lönekravet.
– Hon är utbildad som både biomedicinsk analytiker och sjuksköterska. De kompetenserna hade varit otroligt viktiga för oss. Men när landstinget inte kunde möta lönen stannade hon kvar på jobbet som sjuksköterska.
Förra veckan skickades en anmälan in till Arbetsmiljöverket för ytterligare en avdelning. Laboratoriemedicin har de senaste åren haft dåliga arbetsförhållanden med låg bemanning, mycket stress och brister i ledarskapet. Redan före sommaren gjordes ett föreläggande av facket till arbetsgivarna utan att tilltäckliga åtgärder togs.
– Det har varit dåligt i flera år, och vi har länge flaggat för det utan att få något gehör, säger personal på avdelningen som NSD pratat med.
Särskilt besvärligt har det varit under vissa veckor av sommaren där två anställda har fått turas om att ha all beredskap. Det har lett till att fem av sex personer långtidssjukskrivits.
– Vi är alltid trötta. Ledningen har drivit bort personal, som valt att gå i förtidspension, beskriver de anställda.
Som förslag på åtgärd har man velat gå ner i tid för att bättre klara av beredskapen som är på kvällar och helger. Men i stället togs all icke akut provtagning bort, och personalen hanterar numera endast akuta prover.
NSD har försökt nå verksamheten för kommentar utan framgång.