Stopp i gruvan efter nya skalv

MALMBERGET Gruvbrytningen stoppades på söndagen, efter två kraftiga gruvskalv i malmkroppen Viri. Ett av skalven uppmätte rekordhöga 2,7 på Richterskalan och kändes i hela Malmberget, Koskullskulle och Gällivare.

Det är malmkroppen Viri, belägen mellan Malmberget och Koskullskulle som orsakade söndagens häftiga skalv. Här går vägen till det nedlagda gruvsamhället Dennewitz, som evakuerades på 60-talet.  FOTO: Marie Ridderström

Det är malmkroppen Viri, belägen mellan Malmberget och Koskullskulle som orsakade söndagens häftiga skalv. Här går vägen till det nedlagda gruvsamhället Dennewitz, som evakuerades på 60-talet. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

Gällivare2009-05-18 06:00
Invånarna i Koskullskulle, Malmberget och Gällivare fick ett bryskt uppvaknande på söndagmorgon. Två häftiga skalv skakade om samhällena. Fastigheter gungade. Tavlor och klockor föll från väggarna. Orsaken var två större seismologiska händelser, samt ett antal mindre, i Viris malmkropp.
Rekordskalv?
Den lokala magnituden var 2,7 respektive 1,7. Händelserna inträffade i malmkroppen Vitåfors/ Riddarstolpe (Viri), som ligger mellan Kilen och Koskullskulle. I området finns det nedlagda gruvsamhället Dennewitz, som evakuerades och stängslades in på 60-talet.
Det första skalvet skedde klockan 7.19. Det lokaliserades till 1049 metersnivån. Det andra skalvet skedde klockan 7.50 på nivå 815.
2,7 på richterskalan 
- är det rekord?
-Jag törs inte säga om det här var den största händelsen vi haft, men är det inte det största så är det bland de största. Hängväggen har kalvat Viri, säger gruvchef Björn Koorem.
Efter de kraftiga skalven på söndagmorgonen stoppades gruvdriften i Malmbergsgruvan, där bortåt 150 gruvarbetare arbetade på söndagen.
Gruvan har inte utrymts, men produktionen är stoppad tills vidare.
- Vi måste avvakta med gruvbrytningen till vi är mer säkra, säger Gruvchef Björn Koorem.
Oroliga människor ringde LKAB
Många oroliga människor har kontaktat LKAB.
-Vi har haft ganska mycket samtal. Det här skedde innanför vårt industriområde, men det är klart att det har skakat om ordentligt i samhället, både i Koskullskulle, Gällivare och Malmberget, säger Björn Koorem.
Analys pågår
Enligt rutin vid seismiska händelser undersöks nu närliggande områden av bergmekaniker. Analyser ska göras. LKAB bedömer att den första seismiska händelsen var en ytnära händelse. En förklaring till skalven i Viris hängvägg är att det pågår en uppblockning till dagen i området. Med andra ord, en ny jättegrop kan vara på väg att öppnas. Förloppet är, enligt LKAB väntat och området är innanför industristaketet. Inga personskador eller skador i gruvan har påträffats, uppger Björn Koorem. Några säkerhetsföreskrifter för allmänheten är därför inte aktuella.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om