Gällivare kommuns samrådsgrupp för minoriteter instiftar ett stipendium som ska gå till privatpersoner, en grupp eller en ideell förening som gjort en betydelsefull insats för minoritetsspråken i Gällivare under år 2012. 10 000 kr delas ut inom varje minoritetsspråk: meänkieli, samiska och finska.
Lena Helin, minoritetsspråkhandläggare i Gällivare kommun, säger att nomineringarna ska vara inne senast 31 januari 2013.
- Samrådsgruppen bedömer vem som får det. I den finns representanter för minoritetsspråken, Finska klubben, Tornedalingar i Sverige, Baste Cearru, Unna Tjerusj, Girjas, Gällivares skogssameby, Gällivare sameförening och Storlule sameförening. Vi tycker att de som gör något bra för språken och minoritetskulturerna ska uppmuntras.
Språkcenter?
Gällivare kommun är en av förvaltningskommunerna för det statliga minoritetsspråksstödet. Varje år får kommunen drygt en miljon kronor under förutsättning att pengarna används. Första året, 2010, var det lite trögt, men sedan kom Gällivare i gång med olika aktiviteter och projekt.
- I dag är det 54 kommuner som är förvaltningskommuner. Gällivare och Kiruna är de enda kommunerna som har alla tre språken meänkieli, samiska och finska. Vi har två stora projekt på gång. Ett språkcenter tillsammans med Kiruna och projekt Ovdas tillsammans med Kiruna och Tromsö. Ovdas är ett projekt där man samlar två eller tre familjer som ska få distansundervisning i nordsamiska.
- Vi blir de första som får ett språkcenter i Norrbotten. Det finns ett i Västerbotten. Det är inte klart var det ska placeras, men både Kiruna och Gällivare får antingen ett språkcenter eller en filial, säger Lena Helin.
Meänkieli till barnen
Språkcentret ska ha anställd personal och bekostas av ytterligare stöd från statens minoritetsspråkspengar. Språkcentrat ska driva projekt, bland annat projektet Ovdas, syssla med översättningar och befrämja minoritetsspråkens överlevnad.
- Meänkieli är mest hotat, i och med att det inte är ett skriftspråk utan ett talspråk. Folk talar meänkieli, man hör det hela tiden men ska språket överleva måste barnen lära sig språket. Därför är arbetet i förskolor och familjer så viktigt. Förr fick man inte tala meänkieli, men dagens generation har blivit mycket starkare genom den nya lagen, säger Lena Helin.