I Gällivare vittnar branschen om att framför allt efterfrågan på villor är stark.
– Vi hinner knappt publicera våra annonser innan de säljs, säger Sandra Apelqivst, mäklare vid Husman Hagberg Gällivare.
– Jag upplever inte att det är ett dåligt tryck på lägenheter. Men det vi har märkt tidigare år är att det är mycket äldre som säljer sina hus och köper lägenhet i centrum och de har under corona inte kunnat gå utanför dörren. Så där kan man kanske tänka att det är det som har påverkat lägenheternas lite mer stabiliserande priser.
På Svensk Fastighetsförmedling beskriver mäklaren Sanna Pohjanen det likadant.
– Lite har lägenheterna såklart ökat under årens lopp men det är inte de här tokbudgivningarna som det kan vara på villorna, säger hon.
Bland försäljningarna som sticker ut hos dem nämner hon en tvåplansvilla med två lägenheter på Luleåvägen som gick för 3 650 000 kronor.
– Idag går en vanlig standardvilla kring 2,5 miljoner kronor och börjar dra sig upp mot 2,7 närmare 3 miljoner för de lite finare. Är det nyproducerat är det närmare 3,5-4 miljoner beroende på var de ligger, säger Sanna Pohjanen.
– Jag upplever att det är färre villor som säljs och det är väl det som gör att det trycker på.
Hos Husman Hagberg såldes nyligen en femrumsvilla på Domänvägen för 4,8 miljoner kronor.
– Vi får mail och samtal varje vecka från någon som ska flytta till Gällivare och säger hej jag börjar jobba här och behöver en etta, tvåa, trea, fyra eller en villa, vi måste ha någonstans att bo, säger Sandra Apelqvist.
– Det blir mer och mer hetsigt.
Hon menar att de dolda buden (buden innan visning) också stressar marknaden.
– Det är svårt att förhålla sig till som mäklare. Samtidigt förstår jag säljarna, får man 500 000 mer än utgångspriset som ett förstahandsbud känner man sig ofta nöjd, och spekulanterna slipper oron om man får den eller inte, säger hon.
Även samhällsomvandlingen lyfts som en anledning till att efterfrågan på bostäder är hög.
– Många snackar om det här med de stora industrisatsningarna men jag tror snarare att det handlar om en framtidsanda, mer än bara själva pengarna som ska investeras, att man som Gällivarebo känner sig mer trygg i att det händer saker.