Start för Energigymnasiet

Nu har den nya friskolan, Europeiska energigymnasiet, startat med 32 förhoppningsfulla elever.-Miljö är framtiden, säger Moa Johansson Knekta

Rektor Per Malmelöv visar de ergonomiska stolarna.

Rektor Per Malmelöv visar de ergonomiska stolarna.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2008-09-09 06:00
16-åriga Moa Johansson Knekta
är en av tio tjejer som valt att börja i den nya friskolan, Europeiska energigymnasiet.
- Intressant och spännande, tycker hon när hon och de övriga 31 eleverna nu bänkar sig i den blå byggnaden där tidigare ett callcenterföretag huserade.
Skolan är invändigt helt ny-
renoverad. De ergonomiska möblerna är nyinköpta i moderna kulörer och tillverkade av återvinningsmaterial. Är det en miljöinriktad skola så är det.
Med en lokalyta på drygt 700 kvadratmeter har eleverna rejält med svängrum. Fullt utbyggd ska skolan rymma 96 elever.
Egen matsal
Rektor Per Malmelöv talar entusiastiskt om den kreativa miljön, om blockläsning, studieresor och den nya matsalen där god mat levereras från Aitikgruvans kök. Två rätter om dagen med salladsbar till. Skolan har fått sin egen busslinje, med hållplats utanför skolporten, vilket underlättar för elever och lärare.
-Det här är min tredje skolstart och den bästa, vi har planerat sedan första april. Jag är oerhört nöjd med de fräscha lokalerna, allt är splitternytt, säger Per Malmelöv.
Sol- och energikurser
I studieplanen ingår sol- och energikurser, vindenergiteknik och forskningsprojekt.
-Jag valde energigymnasiet för att jag är intresserad av ämnena. Skolmiljön är hur fräsch som helst. Jag kommer från Haparanda och är inneboende i Gällivare. Det är bra att vi har ledigt vissa fredagar så att man kan åka hem en dag tidigare, säger Gunnar Kerttu.
Två elever kommer från Hapa-randa, de övriga från Gällivare kommun. Fem elever från andra län tvingades tacka nej till skolan på grund av bostadbrist. Intresset för skolan har varit stort. 60 elever och 50 lärare ansökte om plats. Sex lärare har anställts.
Kursplanerna är profilerade med hjälp av samverkansföretagen,Vattenfall Training Centre, Gällivare Photo Voltaic, Arctic Solar och YTT. Utbildningen fokuserar på energi- och miljöfrågor. Studiepraktik erbjuds på de närliggande solcellsföretagen.
Framtida forskare?
-I framtiden vill jag bo i Gällivare, här finns bra möjligheter till jobb och fritid. Jag vill gärna jobba inom solcellsföretagen, säger Robin Sjaunja.
Tina Stöckels framtidsdröm är att bli forskare inom energi medan Isabelle Endmyhr hoppas på en framtid som civilingenjör. Skolmiljön är trevlig tycker eleverna och ser både för- och nackdelar med den lilla skolan. En större gymnasieskola ger ett rikare socialt utbyte med jämnåriga elever, men en liten skola ger studiero och en större gemenskap i den lilla gruppen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om